shareit

Американските училища започнаха да наемат ветерани с автоматично оръжие за охрана

| от |

Законът за огнестрелното оръжие в САЩ се смята за най-великата стъпка на демокрацията. Правото да се закупува свободно такова, прави американците по-сигурни, по-защитени и готови да отговорят на всякакъв вид агресия, при това по най-различни начини. Въпреки това ще открием, че докато добрите намерения позволяват на един средностатистически гражданин да стреля открито по нарушители, навлезли в неговия дом без покана.

Резултатите поне до началото на юни, по данни на Edweek показва, че от началото на 2022 г. има 27 престрелки в американските училища. От тях около 83 души са пострадали, а 27 са били убити – в това число се включват ученици или деца, придружени с 3-ма учители или възрастни. За зла беда се оказва, че най-много жертви има в Тексас, където училищната агресия достига най-висок ръст, а и не трябва да забравяме, че все още учебната година не е към своя край.

След като средностатистическият американец не иска да се откаже от своето оръжие, но пък не може да защити своите деца, някои училища най-накрая предприеха нови и още по-интересни мерки за действие. В това отношение насочваме вниманието си към училището по изкуства във Палмето, Флорида.

Именно там директорът е наел специална охрана, която трябва да се справи с всеки потенциален стрелец. Учебното заведение е потърсило Харолд Вердичия – 39-годишен ветеран от американската пехота, извършил няколко тура в Ирак и Афганистан. Ветеранът вече е произвеждал изстрели и много добре знае как да реагира по време на престрелка – такива вече има записани в своя картон.

За да бъдем сигурен, че няма да има много смели хора, които да се опитат да раздават правосъдие, новият охранител се разхожда по коридорите със специална Кел-Тек автоматична пушка и Glock 19X.

Вердичия няма задача да спира училищни боеве или да се запознава с децата, неговата основна задача е да бъде типична общинска охрана, в този случай изпратена в училище и да партнира с полиция или армия, ако се наложи и ситуацията в училището ескалира. Нает и за още една важна цел – да елиминира активен стрелец, отвръщайки на огъня.

Джоунс признава,, че ако стрелец пристигне в училище, той най-вероятно ще разполага с автоматична пушка и бронежилетка, опитвайки се да нанесе максимално много щети. Според новата охрана, дори и полицията да отговаря сравнително бързо, училището има нужда от въоръжена защита, която веднага да се намеси и да лимитира жертвите до абсолютен минимум.

Преди да се запише като охрана, бившият ветеран трябва да премине 144 часа обучение в офиса на местния шериф, отговарящ за училищните квартали, както и да изпълни тренировъчен курс за носенето на автоматично оръжие – като опитен ветеран, армията позволява притежаването, но не и откритото носене. Извън фронта, Американската армия не може да влияе на местното законодателство.

Оказва се, че законът позволява на някои от началните училища да използват въоръжена охрана, като всичко се свежда до 9-милиметров Glock, но всички гимназии имат пълната свобода да избират как точно да въоръжат охраната си, като дори могат да влияят пряко и на цялостния боен арсенал. Охраната ще получава около 50 000 долара на година, евентуални бонуси и трябва да защитава около 2000 души.

Ако стрелбата намалее и жертвите станат значително по-малко, директорът на училището се надява да привлече и още ветерани, с които да гарантира сигурността на учениците си. Странно е, че в XXI век се налага на един директор да призовава армия, но светът никога не е бил нормален, за да се изненадваме толкова много от крайния резултат.

 
 
Коментарите са изключени за Американските училища започнаха да наемат ветерани с автоматично оръжие за охрана

Повече информация Виж всички