shareit

А веднъж студенти от Оксфорд се биха с хора заради бира

| от |

Много детайли около „The St Scholastica’s Day Riot“ за забравени от историята, други са противоречиви, но поне знаем малко или много как са протекли събитията.

За начало, всеки достоверен източник казва, че бунтовете започват на 10 февруари 1355, Денят на Св. Схоластика, когато с пиршество се почита Св. Схоластика, сестрата на Св. Бенедикт. Тогава студенти от Оксфорд пият в заведение, наречено кръчмата Суиндълсток (Swindlestock или Swyndlestock Tavern), но в един момент двама от тях се оплакват от качеството на бирата. Когато му се оплакали, съдържателя отговорил на тези оплаквания със „сочен език“, който, разбира се, не е нещо нетипично. Студентите решават в такъв случай да изразят своето недоволство като се хвърлят бирата директно в лицето на гостилничаря.

Swindlestock tavern plaque

Какво става веднага след това не е ясно. Но в крайна сметка вбесеният и унизен съдържател събира местното население като бие камбаната градската църква, което от своя страна накара студентите да направят същото с камбаната в църквата на университета. Скоро след това между двете групи избухна бой и към безредици бързо се включват и още около две хиляди жители на града.

Във въргала се ползват лъкове, стрели, мечове, брадви и, разбира се, юмруци, а боят продължава през нощта и на следващия ден. В крайна сметка гражданите щурмуват университетските територии и убиват 63 студенти. Студентите от своя страна успяват да убият над 30 жители на града по време на мелето.

Университетът и неговите студенти успяха да се измъкнат от всичко това, тъй като тогава Оксфорд е свързан с Църквата и съответно не се пипа. Това беше добре доказано, когато крал Едуард III разбира за бунта и вместо да се опита да разбере какво е станало всъщност, той решава просто да наложи наказания на целия град и да арестува всеки гражданин, за когото се смята, че има нещо общо с боя.

Така че, в крайна сметка явно вината е в кръчмаря, който стои на пътя на хвърлените от оксфордските студенти бири.

 
 
Коментарите са изключени за А веднъж студенти от Оксфорд се биха с хора заради бира

Повече информация Виж всички