Защо някои хора имат вътрешно, а други – външно пъпче

| от |

В Хроникъл обичаме да се занимаваме с някои от най-наболелите въпроси на обществото, свързани с науката. Трябва ли смъртта да се изучава в училищата, например.

А днес ще обърнем внимание на може би най-важният въпрос от всички: защо някои хора имат „вътрешно“ пъпче, а други „вътрешно“?

Но какво всъщност представлява пъпът?

Преди да се запознаем с подробностите около двата вида, е важно да отговорим на този въпрос: Това е мястото, където се е намирала пъпната връв, която свързва развиващия се плод с плацентата в корема на майката. След раждането тя вече не е необходима, така че обикновено се прерязва и пристяга със скоба, оставяйки да стърчи малкото парче от нея, което накрая изсъхва и пада. Пъпът е белегът, който остава след този процес.

Образуване на „вътрешни“ и „външни“ пъпове

Пример за външно пъпче

Някои хора смятат, че зависи от начина, по който е прерязана пъпната връв, или от мястото, където е поставена скобата – но това не е така. Верният отговор е начина, по който заздравява областта и се образува белегът – което си зависи от индивида. Трябва да имаме предвид, че някои медицински състояния – предимно пъпна херния и грануломи – могат да бъдат сбъркани с изнесен пъп.

Външният пъп определено е по-редкият от двата вида – около 90% от хората са с вътрешен. А в рамките на двете категории могат да съществуват и различни подтипове, свързани с характеристики като форма, ориентация и дълбочина.

Ако сте горд собственик на вътрешно, докато (надяваме се) махате натрупания там пух от дрехите, може неволно да махнете и множество бактерии. Проучване от 2012 г., в което са взети проби от пъповете на група хора, открива над 2300 различни вида бактерии – само в 60 пъпа. В една от пробите е открита бактерия, която преди това е била открита само в японската почва. Собственикът на този пъп никога не е бил в Япония…

Пъпчето може да се променя

Въпреки че за огромното мнозинство от хората то никога няма да се промени, има няколко причини, поради които при малцина това може да стане. Първата е т.нар. пъпна пластика, която представлява козметична операция за промяна на размера и/или формата му.

Втората причина са медицински състояния, които оказват допълнителен натиск върху тази област, принуждавайки иначе вътрешния пъп да се превърне във външен. Най-често срещаното от тях е бременността, при която натиска оказва растящият плод. Това може да доведе до „изскачане“ на пъпчето на около 26-ата седмица, въпреки че след раждане то обикновено се връща към нормалното си състояние.

 
 
Коментарите са изключени за Защо някои хора имат вътрешно, а други – външно пъпче

Повече информация Виж всички