shareit

Защо европейците са яли египетски мумии

| от |

Защо хората са смятали, че канибализмът е полезен за здравето? Отговорът предлага поглед към някои от по-забавните пукнатини в европейската история: един период, в който европейците сме били обсебени от египетските мумии.

Водени първо от вярата, че смлените и подправени човешки останки могат да излекуват всичко – от бубонна чума до главоболие – а след това и от потресаващите начини за забавление на викторианските хора, превързаните трупове на древните египтяни са обект на очарование от средновековието чак до 19 век.

Манията по мумии

Вярата, че мумиите могат да лекуват болести, кара хората в продължение на векове да поглъщат както тях, така и разни смеси, които смятат за тях.

Илачът, създаден от мумифицирано тяло, се използва векове наред от богати и бедни като направо се предлага и в аптеките. Той се създава от останките на мумии, донесени от египетски гробници обратно в Европа. До 12 век аптекарите са използвали смлени мумии заради техните неземни лечебни свойства. И те са предписвани като лекарство през следващите 500 години.

Не всички са убедени обаче в ефективността им. Ги дьо ла Фонтен, кралски лекар, се съмнява, че са полезно лекарство и вижда фалшиви мумии, направени от мъртви селяни в Александрия през 1564 г.

Но фалшификатите илюстрират важен момент: имало е постоянно търсене на мъртвата плът, която да се използва в медицината и предлагането на истински египетски мумии не могло да отговори на този интерес.

Аптекарите и билкарите продължават да раздават лекарствата чак до 18 век. Но не всички лекари смятат, че сухите, стари мумии са добра суровина за лекарство; много смятат, че прясното месо и кръв притежават жизненост, която липсва у отдавна мъртвите.

В това твърдение, че прясно е по-доброто, са убедени дори някои от най-богатите благородници. Английският крал Чарлз II приема лекарства, направени от човешки черепи, след като получава припадък – и до 1909 г. лекарите обикновено използват такива черепи за лечение на неврологични състояния.

За кралския и социалния елит приемането на лекарства от мумии изглежда съвсем подходящо, тъй като мумиите са на фараони – така кралете ядат крале.

Mumiae, Museum für Hamburgische Geschichte IMG 1886 edit

До 19 век цялата тази практика спира като лечение, но викторианците започват да организират „партита с разопаковане“, където египетските трупове са разопаковани като част от забавната програма.

Първата експедиция на Наполеон в Египет през 1798 г. предизвиква любопитството на Европа и позволява на пътниците по-късно, през 19 век, до страната да донесат цели мумии обратно в на старя континент, закупени директно от улицата в Египет.

Ранните „разопакования“ поне имат вложена доза медицински респект. През 1834 г. хирургът Томас Петигрю разбинтова мумия в Кралския колеж по хирургия. По негово време аутопсиите и операциите се извършваха публично и това разопаковане е просто поредното публично медицинско събитие.

Скоро дори претенцията за медицински изследвания обаче е загубена; до този момент мумиите вече не са лекарство, а атракция. Един домакин, който може да забавлява гостите си с мумия, доказва своето богатство.

Тези партита приключват в началото на 20 век – зловещият елемент започва да плаши, а неизбежното унищожаване на археологически останки просто е жалко.

Тогава откриването на гробницата на Тутанкамон предизвиква всеобща лудост, която оформя арт деко дизайна – от мотивите на вратите в Крайслер Билдинг в Ню Йорк до формата на часовниците, проектирани от Cartier. Внезапната смърт през 1923 г. на лорд Карнарвон, спонсор на експедицията, която открива гробницата, по принцип е от естествени причини, но скоро започва да се приписва на ново суеверие – „проклятието на мумията“.

Съвременните мумии

През 2016 г. египтологът Джон Дж. Джонстън е домакин на първото публично разгръщане на мумия от 1908 г. насам. Отчасти изкуство, отчасти наука и отчасти шоу, Джонстън успява да пресъздаде цялата атмосфера на викторианските партита от миналото, но по модерен начин – „Walk Like an Egyptian“ на Bangles свири от колоните, а на гостите се сервира чист джин.

Мумията всъщност е актьор, увит в бинтове, но събитието е съвсем сензорно – все пак се провежда в болницата „Сейнт Барт“ в Лондон.

Днес черният пазар на контрабандни на реликви – включително мумии – възлиза общо на около 3 милиарда долара.

Никой сериозен археолог не би разбинтовал мумия и никой лекар не би предложил на пациент да се лекува с такава. Но обаянието на мумиите остава силно. Те все още се продават, все още се експлоатират и все още са стока.

 
 
Коментарите са изключени за Защо европейците са яли египетски мумии

Повече информация Виж всички