shareit

Върнаха картина, задигната от нацистите, на 101-годишната ѝ собственичка

| от |

Когато Шарлот Бишоф ван Хемскерк е младо момиче в Холандия през 30-те години на миналия век, семейството й има картина от холандски майстор, окачена на стената на семейния им дом. По-късно обаче нацистите задигат тази картина по време на Втората световна война… Но сега тя най-накрая се връща при Шарлот.

„Бях толкова щастливa да видя отново картината, която винаги висеше зад стола ми в трапезарията“, казва дамата в изявление, предадено от Artnet.

„Тази картина много ни липсваше на всички, защото беше част от ежедневието ни. Тя е толкова красива и умело нарисувана, с фината си комбинация от цветове върху прекрасното палто и изражението на лицето на гледащия, което го показва като щедър човек, впечатляващ мъж.“

Zelfportret Caspar Netscher - Rijksmuseum SK-A-2666

Автопортрет на художника Каспар Нешер

Според The ​​Guardian, картината „Портрет на Стивън Уолтърс“ от 1683 г. от Каспар Нешер, холандски майстор, е била окачен на стената на дома на Бишоф ван Хемскерк в град Арнем. Тя принадлежала на баща й, лекар и директор на детската болница в града, който обичал да колекционира произведения на изкуството.

Когато нацистите нахлуват в Холандия през 40-те години на миналия век, мъжът поставя 14 от картините си в Амстердамската банка в Арнем като се надява банката да ги пази. Но през 1945 г. всичките са откраднати от нацистите. Според Times те вероятно са били плячкосани от бившия лидер на Хитлерската младеж Хелмут Темлер, който организира банков обир в последния момент и взривява трезора.

След края на Втората световна война, съобщава списание Smithsonian, холандските власти са успели да намерят само 8 от картините на господин Бишоф ван Хемскерк. Останалите 6, включително портретът на Стивън Уолтърс от Каспар Нечер, са изчезнали.

Но Комисията за заграбеното изкуство в Европа – организация с нестопанска цел, която помага за проследяването на откраднати произведения на изкуството – е по следите им. Екипът й установява, че картината по някакъв начин е преминала от ръцете на нацистите в Galerie Peiffer в Дюселдорф в средата на 50-те години. След това е изложен на търг в Амстердам през 1969 г., преди частен колекционер да я купи през 1971 г.

Комисията преговаря с колекционера, който се съгласява да я върне на Бишоф ван Хеемскерк… която сега е на 101 години.

„Бях изумена“, казва Бишоф ван Хемскерк пред The ​​Guardian, добавяйки, че баща й, който почива през 1969 г., „би бил толкова щастлив.“

Хемскерк обаче не планира да запази картината – тя решава да я продаде чрез Sotheby’s и да даде приходите на семейството си.

„Имах петима братя и сестри“, обяснява Бишоф ван Хемскерк пред The ​​Guardian. „Имам 20 човека потомство и всичките са много сладки, така че никога не съм имала чувството, че картината е моя. Тя е на семейството.“

Eisenhower, Bradley and Patton inspect looted art HD-SN-99-02758

Д. Айзенхауър с откраднати от нацистите картини

Откраднатият портрет също принадлежи и на една вълнуваща глава от историята на Втората световна война. След като нацистите нахлуват в Холандия през 1940 г., бащата на Бишоф ван Хемскерк – подобно на много холандски граждани – отказва да се подчини на заповедите на нацистите и се укрива.

Шарлот, която се присъединява към съпротивата като куриер, си спомня как офицери от СС идват в дома им, след като баща й е избягал. „Баща ми почти беше арестуван от тайната полиция на Германия“, разказва тя пред The ​​Guardian. „Отворих вратата, когато дойдоха за него. Бяха толкова бесни… трябваше да си тръгнем през нощта и взехме каквото можахме.“

Що се отнася до участието й в съпротивата, Хемскерк казва пред The ​​Guardian, че просто е направила това, което всеки друг би направил. „Ти също щеше да го направиш, сигурна съм“, казва тя. „Ние се надявахме, че ще спечелим войната и направихме всичко възможно, за да помогнем.“

Картината на нейното семейство ще бъде предложена на търг на 6 юли и се очаква да достигне между £30 000 и £50 000.

 
 
Коментарите са изключени за Върнаха картина, задигната от нацистите, на 101-годишната ѝ собственичка

Повече информация Виж всички