shareit

Скандалната история на Тунела на любовта

| от |

Тунелът на любовта е телевизионен троп от десетилетия. Мнозина дори може да смятат, че атракцията е холивудско изобретение – подобно на летящите коли или (изненадващо чистите) вентилационните шахти с човешки размери.

Но Тунелът на любовта става популярен още в началото на 20-ти век и след като изпълняваше важна функция при процеса на ухажване в продължение на няколко години, изведнъж изчезва привидно за един миг.

Fata-Morgana Efteling Station

В началото на 20-ти век американците с малко повече пари за харчене искат да изпитат тази нова форма на забавление, наречена увеселителен парк, която започва да се появява през Позлатената епоха и се умножава през началото на 20 век. Това е периода на златната ера на увеселителните паркове.

Според Hopes&Fears, атракцията произхожда от Каналите на Венеция в Лондон, но се развива в обсебените от увеселителни паркове Съединени щати. Тя следва една основна формула: хората се качват в малка лодка и се впускат в леко пътуване през тъмни тунели като окрасата на тунелите варира и повечето ранни версии нямат нищо общо с романтиката. Преди да се превърне в Тунела на любовта, атракционът в Америка често е наричан Старата мелница. Вместо сърца и гръцки богове, пътниците може да видят скали и сталактити или стенописи на митични същества като леприкони и гноми.

Но дори темата на атракциона да не е откровено романтична, много посетители не се нуждаят от подкана, за да се гушкат тайничко в тъмния тунел… макар и други хора да седят до тях: Атракцията добива популярност във време, когато срещите без придружител между младите все още се смятат за рисковани; освен ако не са женени, двойките нямат много шансове за уединение. Така бавната лодка в сумрака предоставя една от малкото социално приемливи възможности за мъже и жени да останат сами заедно на среща и да споделят физически контакт. Атмосферата в тунела няма значение – това, което се случва вътре в лодката, е много по-вълнуващо от това, което се случва около нея.

Wikimedia Commons

Старата мелница в луна парка на Кони Айлънд, около 1898 г.

Според доклад от 1950 г. в The Daily News едно пътуване през Тунела на любовта продължава средно около 6 минути и много пътници се възползват максимално от времето си. Пол Хуедепол, тогавашният секретар на Националната асоциация на увеселителни паркове, басейни и плажове, вярва, че „повече романси са започнали в тези тунели, отколкото срички са изречени в Конгреса“.

Някои пътници се опитват да удължат развлекателния круиз, като се хванат за стените на тунела и задържат лодката. Това понякога завършва с преобръщане на плавателния съд и капещите и кикотещи се двойки ще бъдат принудени да напуснат атракциона пеша, докато настояват, че нямат нищо общо с инцидента.

Какво точно става по тунелите на Старата мелница, скоро става публична тайна, което кара много оператори на увеселителни паркове да се възползват от тази репутация и да променят атракциона според нея. Палисейдс Парк в Ню Джърси е първият, който го нарича Тунел на любовта, а парковете из цялата страна бързо последват примера. Други места са по-фини в начина, по който признават целта на атракцията. Ако вътрешността на Мелницата не изглежда като пещера, любовно гнездо или леговище на гном, вероятно прилича на обитавана от духове къща. Възприемайки тъмната и влажна атмосфера, дизайнерите оборудват тунелите с гумени паяци и призраци от плат. И както The Daily News хумористично обяснява, остатъците от реквизит за Хелоуин често са по-романтични от розово-червения декор.

„Изследванията показват, че всякакви страшни гледки по пътя, макар и осезаемо фалшиви, ще накарат жената да се хвърли в ръцете на мъжа“, пише в статията от 1950 г. „Страхът й обикновено е също толкова фалшив, колкото и опасностите, но служи на полезна цел.“

Други оператори са по-малко ентусиазирани от мисълта, че на борда на техните атракциони се случва извънбрачни своеволия и предприемат стъпки, за да го предотвратят. Някои паркове поставят охрана, за да уловят безхаберното поведение, преди да е стигнало твърде далеч. Паркът Кениууд в Пенсилвания дори дава на служителите си в тунела пластмасови бухалки и им казва да удрят всички голи задни части, които видят в лодките.

At the Pleasure Beach, Blackpool - geograph.org.uk - 522803

Има приблизително 700 тунела на любовта в САЩ през 1950 г., но през следващите десетилетия повечето от тях изчезват. Днес това число е едноцифрено. Но не пазачите с бухалки или скандализираните родители обричат атракцията – по ирония на съдбата именно сексуалната революция причинява смъртта на Тунела на любовта.

Тъй като обществените норми около секса и срещите се отпускат значително, неженените двойки вече не трябва да се крият, за да прекарат време сами. Те могат да излязат без придружител или в някои случаи да поканят приятелчето си вкъщи. За какво да се крият по тунели тогава?…

С развитието на отношението на Америка към секса се променя и вкусът й към атракциите в увеселителните паркове. Но въпреки че е по-малко вероятно да се занимават с интимности по време на возене, гостите все пак искат малко адреналин. Така през 60-те години на миналия век парковете постепенно обръщат гръб на бавните, старомодни атракциони като Старата мелница и залагат изцяло на влакчетата на ужасите. Вместо да разрушат тунелите, няколко парка се опитват да ги актуализират за модерните времена. Паркът Дорни в Пенсилвания добавя фалшиви чудовища към своята Мелница и я преименува на Пътешествието до центъра на Земята. След като си партнира с известния карикатурист Джим Дейвис, Кениууд трансформира своята тунел в 3D атракция с черна светлина, наречена Кошмарът на Гарфилд.

Тези нови-стари атракции не живеят дълго и малкото разходки с лодки в тунели, които все още работят днес, остават верни на своите корени от началото на 20-ти век. Повечето гости на увеселителен парк днес никога не са виждали лично Тунел на любовта и може би нямат представа какво е направило атракционите толкова популярни.

 
 
Коментарите са изключени за Скандалната история на Тунела на любовта

Повече информация Виж всички