shareit

Силата на ругатните: Как неприличните думи влияят на ума, тялото и взаимоотношенията ни

| от |

Псувните дълго време са пренебрегвани като тема на сериозни изследвания, защото се приема, че са просто признак на агресия, слаб самоконтрол и дори ниска интелигентност и лошо възпитание.

Сега обаче имаме доста доказателства, които оспорват тази гледна точка, което ни подтиква да преразгледаме природата – и силата – на ругатните.

Независимо дали сме фенове на циничния език или не, много от нас вероятно прибягват до него от време на време. За да оценят силата му и да разберат откъде идва, наскоро учените правят преглед на повече от 100 академични статии по темата от различни дисциплини. Проучването им, публикувано в Lingua, показва, че използването на думи табу може дълбоко да повлияе на начина, по който мислим, действаме и се свързваме един с друг.

Virginia Beach No-Bad-Behavior sign

Хората често свързват ругатните с катарзис – освобождаване на силна емоция – който безспорно е различен – и по-мощен – от при другите форми на използване на езика. Интересното е, че за говорещите повече от един език катарзисът почти винаги е по-голям, когато псуват на родния си език, отколкото на който и да е друг език, научени впоследствие.

Та ругатните събуждат емоциите. И това може да се измери: като засечем автономните реакции на хората като повишено изпотяване и понякога повишена сърдечна честота. Тези промени предполагат, че ругатните могат да задействат реакцията тип „бий се или бягай“.

Невронаучните изследвания предполагат, че псуването може да се осъществява в различни части на мозъка от други области на речта. По-конкретно, може да активира части от „лимбичната система“ (включително функции, известни като базални ганглии и амигдала). Тези дълбоки структури участват в аспекти на обработката на паметта и емоциите, които са инстинктивни и трудни за спиране. Това може да обясни защо ругаенето може да не се промени при хора, които са претърпели мозъчно увреждане и се затрудняват да говорят в резултат на него.

Лабораторните експерименти също показват когнитивни ефекти. Знаем, че ругатните привличат повече внимание и се запомнят по-добре от другите думи. Но те също пречат на когнитивната обработка на други думи/стимули – така че изглежда, че ругатните понякога също могат и да пречат на мисленето.

Но може да си струва, поне понякога. При експерименти, при които се изисква от хората да потопят и задържат ръката си в ледена вода, ругатните предизвикват облекчаване на болката. Това предполага, че вокализирането на емоциите чрез цинизми води до по-висока толерантност към болка и по-висок праг на болка в сравнение с вокализиране на неутрални думи. Други изследвания са открили повишена физическа сила при хора по време на ругаене.

Но ругатните не само влияят на физическото и психическото ни съзнание – те засягат и отношенията ни с другите. Изследванията в областта на комуникацията и лингвистиката показват редица отличителни социални цели на ругатните – от изразяване на агресия и причиняване на обида до социално свързване, хумор и по-добро разказване на истории. Лошият език дори може да ни помогне да управляваме нашата идентичност и да покажем интимност и доверие, както и да засилим вниманието и да доминираме над другите хора.

Въпреки че има толкова забележим ефект върху живота ни, в момента знаем много малко за това откъде псувните получават силата си. Интересното е, че когато чуем псувня на непознат език, тя изглежда като всяка друга дума и няма да доведе до нито един от гореспоменатите резултати – няма нищо особено в звука на самата дума, което да се разбере като обидно от човек, който не познава езика.

Така че силата не идва от самите думи. По същия начин не идва и от самото значение или звуците на думата: нито евфемизмите, нито подобно звучащи думи имат същия дълбок ефект върху нас.

Едно от обясненията е, че в детството ни обикновено се случва един вид „аверсивната терапия“ – умишлено наказание с цел предотвратяване на псуването. Това може да установи висцерална връзка между използването на език и емоционалната реакция от наказанието. Въпреки че тази хипотеза звучи правилно, тя е слабо доказана от само няколко проучвания, които са изследвали спомените на хора за наказанията, които са претърпяли като малки, заради псувни. Няма почти никакви емпирични изследвания на връзките между подобни спомени и реакциите на възрастните към ругатните.

За да стигнем до естеството на това защо ругатните имат толкова дълбок ефект върху нас, трябва да проучим спомените на хората за тях. Какви са били ситуациите, в които са използвали подобен език? Винаги ли след това е имало неприятни последствия за тях, като наказание, или е имало и ползи? Какво се е случвало, когато псуват, през различните етапи от живота им?

В края на краищата, анализът на обема от изследвания, посочен в началото, показва, че ругатните понякога могат да помогнат на хората да се свържат един с друг.

Възможно е ругатните да показват модел на памет, подобен на този за музиката – помним и харесваме най-добре песните, които сме слушали по време на юношеството си. Това е така, защото подобно на музиката ругатните вероятно придобиват ново значение в юношеството; те се превръща във важен начин да отговорим на силните емоции, които имаме по това време, и акт, който сигнализира за независимост от родителите и същевременно връзка с приятели. Така че псувните и песните, използвани през това време, могат да станат завинаги свързани с важни и изключително запомнящи се преживявания.

Трябва да се проучи и дали има връзка между спомените за ругатни и ефектите, наблюдавани при експерименти, за да се установи дали хората с по-положителни спомени реагират по различен начин от тези с отрицателни спомени.

И последният момент, който трябва да се обмисли, е дали ругатните ще започнат да губят силата си, ако станат по-социално приемливи. Засега обаче със сигурност си остават табу.

 
 
Коментарите са изключени за Силата на ругатните: Как неприличните думи влияят на ума, тялото и взаимоотношенията ни

Повече информация Виж всички