shareit

Саша Барон Коен и трудното раждане на Борат

| от |

Съществуват актьори, които могат да изиграят само една роля и завинаги да бъдат преследвани от тази сянка, без значение дали искат или не. Такава е историята с актьори като Пиърс Броснан, който изигра Джеймс Бонд и остана емблематичен за времето си. Най-вероятно малцина имат честта да познават Борислав Захариев като истински актьор, а не просто онзи герой, познат на мнозинството като „Боби Турбото“. Да не говорим, че Антъни Хопкинс никога няма да бъде забравен за ролята си като Ханибал Лектър.

Изиграването на такива емблематични роли е и причината да видим как някои актьори са готови да опропастят своята кариера. Това се случва до някаква степен и със Саша Барон Коен. Актьорът, който започна своята кариера и реши да създаде един изцяло нов жанр в САЩ, с чиято помощ все повече хора се запознават с абсурдите и начина на живот, който се случва в САЩ.

Не е тайна за никого, че родната актриса Мария Бакалова не само стана част от проектите на Саша, но и дори ще се бори за наградата Оскар. Разбира се, лентата е повече от противоречива и ще открием много и най-различни критики по темата, но след като кино индустрията се промени, а заедно с нея и целия свят, нямаме никакво намерение да говорим за актьорската игра на Бакалова. Все пак е по-интересно да се запознаем с вдъхновението на актьора зад създаването на един нов жанр и още по-абсурдните филми, които са последвали. Всичко започва много назад във времето, когато Саша е водещ на седмично телевизионно предаване. Излиза на улицата, предрешен като хип-хоп диджей и се надява да влезе в гангстерските среди, които познаваме. Докато се разхожда по улицата, забелязва други младежи, следващи точно неговия стил.

Групата се събира, започват шеги и закачки, но под радара никой не засича какво се случва с алтерегото на Коен. Малко след като разбира, че неговите събеседници не само не могат да го разпознаят, но и го приемат като свой собствен събрат, актьорът решава да осинови своята нова визия и да прави интервюта с най-различни хора, предрешен точно като популярния Али Джи. Скоро започват разходки с автобуси, турнета и още много други забавни истории. Имало е случаи, в които Али Джи минава толкова зловещо границите, че накрая е затварян и в полицията. Изненадващо за всички, адреналинът от тази роля е повече от огромен. Самият Саша признава, че за него това е един нов живот и най-важното е, че дори и някой друг да го е постигнал, той самият е повече от щастлив, защото никой не е водил такива образи в телевизията.

AliG-Harv

През следващите години Али Джи ще има своя невероятен успех и ще направи интервюта с редица звезди, включително и с Дейвид Бекам, но това е само началото. След това ще видим още един персонаж, който ще иронизира зловещо публиката и обществото на САЩ. Борат е съвкупност от няколко героя. Единият е Алекси Криклер от Молдова, който изпитва огромни затруднения да разбере британския начин на живот, даже често намира време да критикува логиката. Когато Саша се среща с него и говорят относно културата на двете страни, Криклер признава, че никога не е виждал толкова учтиви и добри хора, като визира висшето английско общество.

Малко след това Саша се озовава в Русия на почивка в Астрахан, среща и още един забавен образ – ексцентричен руски лекар, който не спира да ръси глупости на масата и накрая не оставя никой без сълзи в очите от смях. Забавната вечер е последната капка за раждането на Борат Сагдиев. Коен добавя расизма и тесногръдието, както и антисеметизма в своя герой, но има нужда и от една фраза „Very nice“. Докато неговите роли получават повече внимание от създателя им, Коен не се радва толкова много на вниманието, даже още по-лошо, никой не го търси за други проекти и остава затворен единствено със създанията, които предизвикат повече скандали, отколкото творчество. Заради скандалите около биографичния филм за Фреди Меркюри, той дори не успява да покаже уменията си като истински актьор.

Borat_in_Cologne

Във времето, когато Борат все още не е получил място за изява, актьорът вече си мисли за преориентиране, прекарал е около 5 години в колежа и възнамерява да се отдаде на нещо друго, очевидно хората не могат да го приемат в друго амплоа. Признава, че започнал да си мисли, че може да остане в Тайланд и със спечеленото да прекара живота си на топло и красиво място, без да се притеснява за абсолютно нищо.

Тогава получава обаждане от агента си за прослушване във вечерно шоу. Коен признава, че не е много сигурен дали иска да продължи тази кариера и дали изобщо си заслужава да инвестира времето си в това. На кастинга не успява да впечатли продуцентите, както се е надявал, вместо това показва снимки на себе си и героят, вдъхновен от Алекси Криклер. Екипът веднага подписва договор. Първият филм трябва да се заснеме на места, където малко хора могат да го разпознаят. Това не е никак лесна задача, но Саша започва да чертае своята карта на влияние и след като има натрупан опит с Али Джи, това не е нищо ново.

Sacha_Baron_Cohen,_2011

След като е бил част от музикалното видео на Мадона – Music, той трябва да внимава, за да не бъде разпознат, а малко след това неговото шоу започва да се излъчва по HBO. Когато идва време за филма, Алекси остава в миналото, а родината на Борат се избира по една много елементарна причина – никой не е чувал за Казакхстан и очевидно няма как да се ядосат чак толкова много хора. По-важното е, че съветският журналист трябва да се превърне в истинска сензация пред камерите. Саша ще признае публично, че няма нищо против тази страна и никога не е искал да ги осмива, шегата не е за Казакхстан, а за онези, които вярват, че така наистина може да изглежда една сравнително развита страна със сериозни залежи на петрол. Както се досещате, хомосексуалните хора там не носят сини шапки и нямат нищо общо с всяка една течност, която идва от коня.

Проблемът обаче е ясен, колкото по-завладяваща става тази роля, толкова по-трудно е за Саша да намери своето прикритие. За заснемането на филма, режисьорите избират места, където има много по-малко абонати на кабелната мрежа, които да не хванат шегата и да не развалят сцените. Следователно изборът е много на юг от централните щати.

Borat_ver2

Трябва да признаем и майсторството на този гений, а както казват всички от екипа, Саша никога не излиза от роля и намира най-различни начини, с които да накара аудиторията да действа и партнира с него. Неговият уникален подход е елемент, който няма да срещнете другаде в Холивуд. Дори и когато охраната на Белия Дом спира екипа, Коен продължава да стои в роля, без да се разкрива. Бяха необходими около 15 години, за да дойде време за продължението, но този път създаденият образ е глобален феномен.

Дали е заради пословичния бански или факта, че румънското село, в което представяха Казакхстан, намрази изключително много създателят на един от най-скандалните филми на света, днес няма човек на планетата, който да не е гледал този филм. Добрата новина е, че пандемията позволи малко по-лесно да се случат снимките. Дори самият филм е пуснат много по-рано от плануваното, а когато е затворен за около седмица в къща, той никога не се разкрива и на гостите си, събужда се като Борат, закусва, вечеря, прекарва деня си в роля и остава мистерия за домакините. Ако си мислите, че това е просто една шега, нека не забравяме, че когато Памела Андерсън се развежда с Кид Рок, в документите пише една единствена причина за това решение – Борат.

Най-вероятно това е била една особена шега, но е и признание за качество и впечатляваща игра. Не е ясно докъде ще стигне образът, но пък добрата новина е, че Саша получи много други специални роли, на които да се наслади колкото се може повече и да докаже, че има и други качества, освен прекрачването на нормалността. И всичко това дойде с помощта на правилното време и похвати.  И ако трябва да се даде оценка на творчеството му, то е повече от феноменално и в нито един момент няма да открием човек, който може да се справи по-добре с тази роля от самия него.

Снимки: Wikipedia

 
 
Коментарите са изключени за Саша Барон Коен и трудното раждане на Борат

Повече информация Виж всички