Принцесата, която подари персонализирани подаръци на войници на Западния фронт

| от |

По време на Първата световна война 17-годишната тогава принцеса Виктория Александра Алиса Мария започва мисия, за да донесе искрица надежда и радост на сражаващите се на Западния фронт. Нейното начинание, Фондът за подаръци „Принцеса Мария, има за цел да гарантира, че всеки войник, моряк и авиатор ще получи коледен подарък по време на празниците. И инициативата не беше само за подаръци – тя беше и опит да се сплоти страната в подкрепа на тези, които рискуват живота си за нея.

Подаръците бяха поднесени в месингови кутии, украсени с гравюра на Мери и други отличителни знаци, и съдържаха персонализирани предмети за получателя. Значението на самите кутии обаче надхвърляло съдържанието им, в тях получателите им съхранявали други ценни вещи, като гарантирали тяхната безопасност на бойното поле.

Първоначалният план на принцеса Мария бил да използва личната си издръжка за финансиране на даренията, но тя бързо се оказва недостатъчна за мащаба на плана. Така тя се обръща към обществеността за подкрепа и отправя личен призив – а отговорът бил огромен.

От цяла Великобритания се стекли дарения и не след дълго Мария вече разполагала с 162 591 лири. Тази внушителна за онова време сума не само финансира подаръците, но и позволява да се дарят излишните средства на Родилен дом „Кралица Мария“.

Princess Mary's gift box to the British Expeditionary Force Chrismas, 1914. Museum of the Royal Scots (The Royal Regiment) and the Royal Regiment of Scotland. Edinburgh Castle

Месингова външна част на подаръка на принцеса Мария
Снимка: Osama Shukir Muhammed Amin FRCP(Glasg), CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Съдържанието им варирало в зависимост от ролята и предпочитанията на получателя, като специално внимание било отделено на пушачите, непушачите, медицинските сестри и дори на религиозните и етническите малцинства. От тютюн и цигари до комплекти за писане и бонбони – всеки предмет е подбран с мисъл и внимание, за да се гарантира, че всеки се чувства запомнен и ценен.

Имаше и предмети, които идват с всяка кутия, независимо кой е получателят. Те включват коледни и новогодишни картички, както и снимка на Мария. До края на Първата световна война са издадени около 2,6 милиона такива подаръци за фронтоваците.

Въпреки огромния успех при набирането на средства и внимателния подбор на подаръците, Фондът имал своите трудности, особено с недостига на стоки. Недостигът на месинг, който е от решаващо значение за изработването на кутиите, е бил най-належащият и е станал още по-сериозен след потъването на бойния кораб Луизиана през май 1915 г., на борда на който е имало 45 тона от метала.

Недостигът на запалки също подчертава трудностите на логистиката по време на войната. До края на Първата световна война те са заменени с други предмети, които биха били полезни за войниците на Западния фронт, като гребени, торбички за тютюн и четки за бръснене.

Фондът за подаръци „Принцеса Мери“ напомня за силата на добротата и обществения дух по време на изпитания. Успехът на проекта, финансиран с публични средства, не само донася радост на безброй войници, но и показва колективната подкрепа на Великобритания за тези, които се борят за свободата си.

 
 
Коментарите са изключени за Принцесата, която подари персонализирани подаръци на войници на Западния фронт

Повече информация Виж всички