shareit

Как започва Октоберфест

| от |

Какъв е произходът на Октоберфест? Какво празнуваме? И всъщност трябва ли да носите lederhosen?

На 12 октомври 1810 г. престолонаследникът на Бавария принц Лудвиг се жени за принцеса Тереза фон Сакс-Хилдбургхаузен на тържествена церемония в баварския град Мюнхен. За да се включат и „обикновените“ хора в празника си, двойката и техните родители организират гигантско сватбено тържество за целия Мюнхен на пасище извън града.

Оказва се, че приблизително 40 000 баварски граждани са готови да купонясват и да се забавляват. И можем да кажем, че го правят. Празниците, пиенето и танците са сред основните забавления. Има и конни надбягвания (без съмнение с огромни залози), които закриват тържествата, като принцът и новата му булка също са сред публиката. Партито е толкова запомнящо се, че поляната е кръстена „Theresienwiese“ или „Полетата на Тереза“ в чест на младата съпруга. Днес тази поляна е известна като „Wies’n“ – съкращение на оригиналното име – и все още е мястото на ежегодния мюнхенски Октоберфест.

Adam Pferderennen Oktoberfest 1823

Състезание с коне на Октоберфест в Мюнхен, 1823

Година по-късно баварските кралски особи, напълно наясно, че празникът им печели тонове добра воля от поданиците им, решават да го организират отново, този път с повече конни надбягвания и панаир. И те празнуват отново през 1812 г. И отново през следващите двеста години, освен около двадесет пъти, когато Октоберфестът е отменян заради войни или епидемии от холера.

И така, формално Октоберфест е празник на сватбата между принц Лудвиг и принцеса Тереза, които през 1825 г. ще станат крал Лудвиг I Баварски и Тереза кралица на Бавария.

Theresesahibubayern

Тереза Шарлота Луиза Фридерика Амалия фон Сакс-Хилдбургхаузен

Ludwig I of Bavaria

Лудвиг I

Всъщност, подобни на Октоберфест събития (макар и не в този мащаб) е имало, без да носят официални имена, много, много години преди това, пак някъде по същото време на годината в същия регион. Октоберфест е, освен отбелязването на един брак (не най-стабилният брак), доста повече празник на славния процес на производство на бира.

François Louis Jaques Paysans fribourgeois au bistrot

Най-ранната известна (целенасочено) приготвена алкохолна напитка датира от преди около девет хиляди години в Китай, направена от ориз, мед и ферментирали плодове. Първата ечемична бира вероятно идва от Близкия изток и шумерите от древна Месопотамия отпреди пет хиляди години. През 1992 г. археолозите в региона откриват керамика с остатък, наподобяващ бира върху нея, който се установява, че е от 3500 г. пр. н. е. Едно от най-ранните произведения на човешкото перо дори е „Химнът на Нинкаси“ – не само ода за шумерската богиня на бирата, но и действителна рецепта за древна бира от преди 3800 години, като по всяка вероятност рецептата е много по-стара.

Оттам изкуството на правене на бира обикаля земното кълбо (египтяните и римляните много обичат напитката). Тя става много популярна по места като Англия, Германия и други европейски страни, където е почти невъзможно да се отглежда грозде заради по-студеното време, което възпрепятства другата популярна по това време алкохолна напитка – виното. През Средновековието се добавя хмелът като консервант и за вкус, с което бирата добива вида, който днес познаваме.

Някои видове (ейл или лагер, ако искаме да сме по-точни) могат да се направят само при определени условия, обикновено свързани с температура. Като се има предвид, че хладилното охлаждането е сравнително модерно изобретение, това означава, че видът бира, който са могли да направят прадедите ни, обикновено зависи от това кой сезон е и какво е климатичното време.

Ейл, стаут, портър и пшеничната бира са част от семейството на бирите с горна ферментация и следователно се правят, когато температурите са по-топли. Лагер, пилснер и бокс (както и американският малцов ликьор) са примери за бира с долна ферментация и са правени в студените, зимни месеци.

Сега, обратно към Октоберфест. Ако сте навън през октомври, вероятно забелязвате, че времето започва да захладнява. Е, така забелязват и баварските производители на бира. Тъй като лятото минава в есен, те разбират, че производството на ейл, стаут и т.н. е време да спре и да започне произвеждането на лагер, пилснер и други. Като се има предвид, че немските есени стават студени доста бързо, края на септември/началото на октомври е идеално време да се изпие каквото е останало от лятната бира и да се опита първата, свежа партида зимна бира. С други думи, сватбата на принца и принцесата беше просто перфектният повод хората да се напият с цялото това изобилие от налична бира.

Lederhose

Момче в гащи тип lederhosen

Така че, когато тази година се отправите към Октоберфест, не забравяйте, че празнувате не само сватба, но и идеалното време да опитате всички вариации на бира и, разбира се, lederhosen.

 
 
Коментарите са изключени за Как започва Октоберфест