shareit

Пиратските щампи, които обикалят Европа

| от |

Когато човек се разхожда из визуално богати градове, лесно е да се пропуснат заслужаващи вниманието детайли като знаци, табели и голяма част от елементите на града, по които ходим. От 2006 година Raubdruckerin (от немски се превежда нещо като „Пиратска щампа“) създават по доста оригинален начин дрехи – пресовайки ги срещу рядко забележими градски предмети и отпечатвайки дизайна им върху тениски и чанти.

Самият характер на процеса на създаване на дрехите прави тях самите уникални.

nkoelln_shirt

„Основната ни цел е да изследваме градовете“, казва основателят Ема-Франс Раф, „и да търсим пренебрегнати, привидно незначителни детайли по пътя си, които обаче всъщност са доста сполучливи произведения“. Резултатът от търсенето на Ема „разкрива пропуснати парчета от града, който по принцип е пълен с разнообразие и креативност“. Тя вижда „процеса на превръщане на един детайл в изображение, на показ върху гърдите на някого, като един вид улично изкуство, но наопаки“. Или буквална реализация на думата streetwear (от англ. „улично облекло“).

rd_budapest2017_1

Печатането й работи при повечето обекти в публичното пространство. Единственото изискване е да обектът да е релефен – като капаци на шахти, табели и други. Боята, която се нанася върху избраното място, е еко и на водна основа. След намазване на обекта с боята, върху него се поставя тениска или чанта.

В целия процес има също и нещо сценично – „Процесът позволява на минувачите да видят как той се извършва, как става всеки негов етап. Това създава много възможности за комуникация и спонтанност.“

Основателката на Raubdruckerin го започва, докато живее в Португалия. Тя развива проекта заедно с баща си, художник на име Йоханес Кьолръш, в студиото му в покрайнините на Алентехо. Нейните „първи експерименти се състоят на пътя към Лисабон, а след като видях резултатите, пътешествието ми започна“ и продължава и до днес.

Сега Raubdruckerin е базиран в Берлин, но често пътува на европейско турне като картата му включва градове като Барселона, Мадрид, Париж, Лисабон и Брюксел. Раф се надява да посети и Япония.

 
 
Коментарите са изключени за Пиратските щампи, които обикалят Европа