Направиха обувки и портфейл от бактерии

| от |

Голяма стъпка напред за наистина устойчивата мода – изследователите успяха да модифицират генетично бактерии, за да произведат веганска, безпластмасова алтернатива на кожата, която може сама да се боядиса в черно. Демонстрирайки потенциала на новия си метод, авторите на изследването успяват да отгледат цяла обувка (без подметката) от своите микроби само за две седмици.

Подобно на много други материали, използвани в производството на дрехи, кожата е свързана с екологични щети и мнозина изследователи са в търсене на по-устойчиви нейни алтернативи. Сред най-обещаващите вещества е бактериалната целулоза, която се произвежда от някои бактерии от рода Komagataeibacter.

Тези микроорганизми отделят линейни вериги от глюкоза, които се самосглобяват в трайна мрежа от влакна, известна като пеликул. Пеликулите могат да се произвеждат бързо от отпадъчни суровини, като например изгнили плодове, и по този начин оставят много малък отпечатък върху околната среда.

Обувката от бактерии. Снимка: Том Елис/Маркъс Уокър/Имперски колеж Лондон

Въпреки че идеята за използване на бактериална целулоза като заместител на кожата не е нещо ново, досега учените се затрудняваха да измислят екологичен метод за добавяне на цвят към тези материали. Всъщност синтетичното химическо боядисване е сред най-замърсяващите процеси в модата, като черните пигменти, които се използват за оцветяване на кожата конкретно, са сред най-вредните.

За да заобиколят този проблем, изследователите генетично модифицират вид Komagataeibacter, за да произвеждат ензима тирозиназа, който катализира образуването на черния пигмент еумеланин. Благодарение на ниската си разтворимост във вода, еумеланинът е отличен кандидат за текстилен оцветител, тъй като е малко вероятно да избледнее при пране.

В продължение на 14 дни екипът отглежда бактериална целулоза в калъп с форма на обувка, като използва променените от него микроби, след което леко разклащане стимулира производството на еумеланин, като по този начин материалът се оцветява в черно. Те също така изработват черен портфейл, като изрязват и зашиват листове пеликул, отделени от модифицираните бактерии.

„Изобретяването на нов, по-бърз начин за производство на устойчиви, самооцветени алтернативи на кожата е голямо постижение за синтетичната биология и устойчивата мода“, казва авторът на изследването професор Том Елис в изявление. „Бактериалната целулоза по своята същност е веганска и за нейното отглеждане са необходими малка част от въглеродните емисии, водата, земята и времето, необходими за отглеждането на крави за кожа“, добавя той.

„За разлика от алтернативите за кожа на пластмасова основа, бактериалната целулоза може да бъде произведена и без петрохимикали и ще се разгради безопасно и нетоксично в околната среда“, казва Елис.

Като правят още една стъпка напред, изследователите демонстрират, че бактериите могат да бъдат стимулирани да произвеждат пигменти в отговор на синя светлина. Това им дава възможност да добавят форми и лога и графики към пеликулите.

Екипът твърди, че сега може да е възможно да се създадат бактерии, които да произвеждат други цветове по подобен начин, като пигменти като индиго вече са синтезирани от някои щамове на E. coli.

„Очакваме с нетърпение да работим с модната индустрия, за да направим дрехите, които носим, по-екологични по време на цялата производствена линия“, казва Елис.

 
 
Коментарите са изключени за Направиха обувки и портфейл от бактерии

Повече информация Виж всички