shareit

Музикални хроники: Звездата на Black Eyed Peas си остава човекът от квартала, който се грижи за съседите

| от |

Рапър, певец, музикален продуцент, лидер и основател на Black Eyed Peas – will.i.am е голямо име в американската музика.

Вече доста години той е със статут на световна звезда, но това не му пречи постоянно да се завръща в квартала, в който е израснал – Бойл Хайтс в Лос Анджелис.

Black Eyed Peas performing

Музикантът с истинско име Уилям Джеймс Адамс-младши винаги е твърдял, че възможността да помага на своите хора от квартала е давала тласък на кариерата му и е по-важна от всичко останало.

„За да знаеш накъде отиваш, трябва да знаеш откъде идваш“, гласи неговото мото, с което will.i.am мотивира местните деца от квартала.

Една от благотворителните му инициативи помага на ученици да следват мечтите си за висше образование и е създадена в партньорство с вдовицата на Стив Джобс Лорийн Пауъл Джобс. Програмата насочва учениците към кариера в науката, технологиите, инженерството или математиката и е пример как will.i.am намира начини да допринася за средата, към която все още чувства, че принадлежи.

47-годишният Уилям е роден в Бойл Хайтс и израства заедно с двамата си братя и сестра си. Семейството му е сред малкото чернокожи в квартала, обитаван предимно от латиноамериканци.

За някои хора това може да е трудна ситуация, но не и за will.i.am и неговите роднини. „Беше страхотно да бъдем сред малкото чернокожи семейства“, уверява той.

Уилям е отгледан от майка си Дебра Кейн, любезна и затворена жена, както и от чичо си Дони – и двамата са важни модели за подражание на бъдещия музикант. Will.i.am никога не е срещал баща си, но това не означава, че в живота му са липсвали бащински фигури.

Майка му признава, че съседите от квартала са помагали много и са наглеждали малкия Уилям в ранните му години. „Бойл Хайтс беше идеална общност по онова време, защото той беше закрилян от много съседи, които се уверяваха, че не се замесва в различни неща“, разказва Дебра. Тя окуражава своя син да преследва мечтите си и да стои далеч от бандите и от наркотиците, които са неизбежна заплаха.

Още 8-годишен will.i.am навлиза в музиката, а Дебра всякак го подкрепя и двамата си остават не просто майка и син, но и най-добри приятели. Всъщност рапърът се увлича по социалните дейности именно по примера на майка си. Дори когато Дебра се мести да живее в друг квартал, тя продължава пет пъти седмично да допринася с работа с малки деца в обществен център. Естествено, прави го в Бойл Хайтс, където е вършила доброволческа дейност още от средата на 90-те. Там е и мястото, където will.i.am прави първите си стъпки в хип-хопа и влиза в „битки“, но не физически, а чрез поезия. В един от обществените центрове в квартала, той мери сили с други рапъри със своите текстове и развива фрийстайл уменията си.

По-късно, когато вече е звезда, Уилям разбира, че в Бойл Хайтс продължава да има твърде много случаи на деца, които напускат училище без да завършат – затова и насочва благотворителната си дейност към образованието.

Will.i.am организира и ежегодната конференция TRANS4M America, в която привлича бизнес лидери, иноватори, учители, учени и лидери на общности и популяризира различни благотворителни каузи, събира и много нови дарения за тях.

„Не можем да постигнем индивидуалните си мечти без наличието на общности“ – репликата е на бившия американски президент Бил Клинтън, оказвал подкрепа в благотворителните начинания на рапъра.

Самият will.i.am се води от тази мисъл и уверява, че за него не е въпрос на избор, а на дълг да връща нещо на квартала, който го е отгледал. 

„Можеш да имаш семейство и извън кръвните си роднини. Общността е семейство, както и образование, защото се учиш от обкръжаващата те среда. В една общност вие сте роднини“.

Дейността на will.i.am отдавна се разпростира отвъд музиката, той е моден дизайнер, технологичен предприемач и с дялове в още бизнеси. Но с изминаването на годините фокусът му върху родното място си остава все така силен – и като следствие от това, животът на хората от Бойл Хайтс продължава да се променя към по-добро.

 
 
Коментарите са изключени за Музикални хроники: Звездата на Black Eyed Peas си остава човекът от квартала, който се грижи за съседите

Повече информация Виж всички