Музикални хроники: Златният талант на финландския метъл загуби битката с алкохола и си отиде твърде рано

| от |

Children of Bodom е сред емблемите на финландския метъл и е една от най-добре продаваните финландски групи в който и да е стил. Но за жалост, нейният фронтмен и основна движеща сила Алекси Лайхо си отиде твърде рано от този свят.

Един от незаменимите таланти в тежката музика, той беше готов на всичко, за да оправдае очакванията и да не разочарова феновете. Затова не отмени нито един концерт в края на 2009 г., когато след катастрофа с буса на групата си беше счупил ключица и ребро. На следващия ден, макар и агонизиращ от болка, Лайхо беше във вихъра си на сцената. Излезе и два дни по-късно в Канзас Сити, но беше видимо ядосан, че не се представя на топ ниво. 

“Извинявам се, мамка му. Едвам се движа и едвам пея и стоя тук като пълен идиот, опитайте се да ме изтърпите, става ли?”, обърна се той към тълпата, която го подкрепи ентусиазирано. 

Енергията от публиката позволи на Лайхо да доизкара концерта, а по същия начин (и с помощта на обезболяващи) фамозният китарист и певец издържа до 11-тото шоу на турнето. Тогава най-сетне тялото му отказа и на третата песен той ядосано захвърли китарата и се прибра зад сцената. „Струва ми се, че реброто се забиваше в един от мускулите ми и все едно някой ме ръгаше с нож в дробовете и в сърцето. Не можех да продължа“, обясни той. 

Children of Bodom Rockharz 2016 16

Съсипан физически и психически, Лайхо трябваше да се прибере във Финландия, за да се възстанови напълно до следващото насрочено турне на Children of Bodom. “Каквото и да става, той не искаше да отменя концерти”, потвърждава китаристът Даниел Фрейберг. Именно Фрейберг беше останал заедно с Лайхо, когато през 2019 г. другите трима от Children of Bodom бяха решили да напуснат и да разрушат групата. 

Без тях Алекси нямаше законово право да използва името Children of Bodom, но отдаден на музиката човек като него нямаше как просто да спре. Затова заедно с Фрейберг той създаде нова група, която да наследи предишната – Bodom After Midnight. След първите осъществени концерти и първите издадени песни в новия състав, Bodom бяха решили да използват COVID пандемията, за да запишат цял албум.

Това обаче така и не се случи, защото в края на 2020 г. Алекси Лайхо почина от увреждане вследствие на дългогодишна злоупотреба с алкохола. Той беше само на 41, но за хората, които са го познавали добре през годините, тъжният край не беше твърде голяма изненада. 

За жалост, финландецът имаше дълга история на алкохолни изцепки и депресивни състояния, започнали още от тийнейджърските му години. През 1998 г., когато е на 19, Лайхо опитва да се самоубие с погълване на 30 успокоителни заедно с няколко шота уиски. Това се случва месеци след излизането на дебютния албум на Children of Bodom – Something Wild. Вокалистът и водещ китарист признава, че го е спасило именно пълното му отдаване на групата. Той е погълнат от музикантския начин на живот, обожава композирането, концертите, а не на последно място – и купоните с други талантливи музиканти. През 2004 г. пада от покрива на кола, чупи китката си, има наранявания и по лицето. Гипсиран е в продължение на един месец и се налага Children of Bodom да се оттеглят от предстоящ фестивал в родината си.

Няколко години по-късно Алекси Лайхо си чупи ръката след ново тежко падане и това води до още пропуснати участия. Нещата придобиват по-мрачна нотка през 2011-та, когато музикантът се пропива толкова тежко, че страда от зверски стомашни болки, 9 часа повръща кръв и е вкаран в болница, където да лекува язвата си. 

Някъде там той решава да намали купоните и да се концентрира върху правенето на музика – или поне така твърди самият той, макар че някои от останалите от бандата го опровергават. В другата група на Лайхо Sinergy песните са резултат от повече общи усилия, но в Children of Bodom именно фронтменът пише изцяло музиката и текстовете. 

Мелодичният дет метъл в Bodom извира от въображението на Лайхо, а по начало останалите от групата се включват в процеса, едва когато песните вече са написани. 

„Много се радвах, когато дойдеше време двамата да доразвиваме идеите за китарите след репетиция“, разказва вторият китарист Даниел Фрейберг. „Бяхме само с него и пробвахме различни хармонии и други неща, виждаше се колко е талантлив. Казваше ми „Давай, свири, и аз ще се включа с нещо заедно с теб“ и измисляше най-страхотните неща там, на място. Аз се чудех откъде му идват тези ноти“.

Както толкова много други големи музиканти, Алекси Лайхо е проблемен, склонен към злоупотреба с вредни вещества, но свръхмузикален и неуморно креативен. Наред с уменията му, константен си остава и неговият перфекционизъм, заради който се разсвирва по два часа преди всяко шоу. В неговата класа се убеди и българската публика при няколкото концерта на групата у нас, последният от които беше на Hills of Rock 2019.

Алекси ни напусна твърде рано, но винаги ще бъде помнен като ярка фигура в метъла и като човек, променил жанра към по-добро и вдъхновил многобройни фенове и колеги музиканти. А скромността му остава налице до последно и той винаги изтъква, че самата музика, а не похвалите и признанията, са ценното нещо за него.

“Не правя тези неща заради някакви награди или комплименти. Правя го заради музиката и заради любовта към свиренето. Това е всичко”, категоричен е Лайхо.

 
 
Коментарите са изключени за Музикални хроники: Златният талант на финландския метъл загуби битката с алкохола и си отиде твърде рано

Повече информация Виж всички