Музикални хроники: Трагедията на принца на соул музиката, който беше убит от собствения си баща

| от Тодор Ковачев |

Малко музикални съдби са по-тъжни от тази на един от най-великите соул изпълнители Марин Гей.

Звездата на легендарната звукозаписна компания Motown е застрелян смъртоносно от собствения си баща и умира ден преди да навърши 45 години, а трагичното събитие оставя огромна празнина в света на музиката чак до днес.

От детството си Марвин Гей има токсични отношения с баща си Марвин Гей-старши. Таткото е строг свещеник, който вярва в безкомпромисните методи на възпитание и редовно наказва с физическа агресия четирите си деца. Свещеникът не само се държи като деспот вкъщи, но още по-странното е, че обича да се облича в женски дрехи – и  това е всеизвестен факт по онова време в района на Вашингтон, в който живее семейството.

Затова и малкият Марвин има тежко детство, през което не само е бит от баща си, но и подиграван и атакуван от местни хулигани. Всичко това се случва още през 40-те и 50-те, когато в Америка неудържимо върлуват хомофобски и расистки нрави. Музикантът е признавал, че ако не е била подкрепата на майка му в тези ранни години, той вероятно е щял да извърши самоубийство.

Марвин-старши се отнася с неприязън и към музикалната кариера на своя син, както и към факта, че когато успехите идват, певецът започва да издържа семейството вместо баща си. 

Marvin Gaye 1966 (cropped)

Марвин през 1966 г.

Големият талант преминава през трънлива музикална кариера с възходи и падения, с два развода, депресия, финансови проблеми и наркозависимост. Въпреки големия успех, в един момент той се оттегля от музиката, но после се завръща триумфално. Така стигаме до 1983 г., когато Марвин Гей отново е на върха след излизането на мегахита Sexual Healing, но и отново се е завърнал към наркоциите, обхванат е от параноя, че някой иска да го убие и психическото му състояние е по-лошо от когато и да е преди.

Щом турнето му завършва, изпълнителят се завръща в къщата на родителите си, за да се грижи за своята майка, която се възстановява от бъбречна операция. Марвин-старши също се завръща у дома и между бащата и сина започват постоянни скандали, в единия случай таткото даже вика полиция, която да изведе Марвин-младши от къщата.

Парадоксът е, че това е къща, която самият певец е купил за семейството си. Гей признава пред приятел: „Все пак имам само един баща, искам да се помиря с него“, но се случва точно обратното. На Коледа през 1983 г. Марвин подарява на баща си пистолет, с който той да се защитава в случай на нахлуване в дома – параноята на певеца играе голяма роля за този избор на подарък. На този етап мнозина от близките на Марвин-младши свидетелстват, че певецът е в огромна депресия и почти постоянно говори за смърт и за самоубийство. Една от сестрите му Джийн разказва, че той опитва да сложи край на живота си и да се хвърли пред кола на пътя само четири дни преди смъртта си.

На 1 април 1984 г. Марвин Гей не успява да понесе поредния скандал между родителите си и поредния случай, в който баща му крещи на майка му. Музикантът изхвърля Гей-старши от стаята и започва да го бие, прескачайки граница, поставена много години преди това в семейството.

Марвин Гей-старши е казвал дори публично, че ако някое от децата му му посегне, той няма да се колебае да извърши убийство. Минути след като майката разтървава двамата биещи се, Марвин-старши се завръща с пистолета и прострелва сина си с два куршума, първият от които се оказва смъртоносен. Докато останалите в семейството крещят в ужас, бащата изглежда спокоен след постъпката си и скрива пистолета под възглавницата.

Братът на Марвин Франки разказва, че когато стига до стаята, в която се е разиграла трагедията, музикантът все още е жив. Умирайки, Марвин прошепва „Получих каквото исках… не можех да го направя сам, така че му дадох той да го направи… това е, извървях си пътя, нямам повече сили“.

Скоро Марвин-старши е арестуван и пред полицаите твърди, че е действал при самозащита. Запитан дали е обичал сина си, той отговаря: „Да кажем, че не го мразех“, но започва да ридае, когато разбира, че Марвин-младши е умрял от раните си. Макар че става въпрос за трагедия с Шекспирови пропорции, роднините на Марвин Гей твърдят, че той наистина е искал да умре и е знаел, че баща му ще го убие. 

“По този начин той постигна три неща”, обяснява сестра му Джийн. „Първо, сложи крайна собствените си мъки. Също облекчи майка си, като най-сетне отстрани нейния съпруг от живота ѝ. А и наказа татко, който през остатъка от своя живот щеше да бъде нещастен… брат ми знаеше много добре какво прави“.

Марвин-старши се измъква доста леко за престъплението си, след като е диагностициран с мозъчен тумор. Бащата излежава само шест години в затвора, последвани от 5-годишен изпитателен срок. А през 1998 г. умира в старчески дом.

Независимо какви са истинските причини за действията на Марвин Гей-младши и доколко той наистина е искал да умре, неговата съдба е сред най-депресиращите в музикалната история. И тя принадлежи именно на един от най-блестящите музикални таланти с неустоим глас, изпял вечни песни и заслужил прозвището „Принца на соул музиката“.

 
 
Коментарите са изключени за Музикални хроники: Трагедията на принца на соул музиката, който беше убит от собствения си баща

Повече информация Виж всички