Музикални хроники: Сам Смит стана звезда, след като възпя секса за една нощ и несподелената любов

| от Тодор Ковачев |

Напоследък свързваме популярния британски певец Сам Смит с доста скандалния му и провокативен имидж. Но не бива да забравяме, че той осъществи големия си пробив не благодарение на предизвикателен външен вид и неприлични видеа, а с въздействието на гласа си и с искрените си и запомнящи се песни.

Смит, който днес навършва 32 години, за пръв път блесна с вокалите в сингъла Latch (2012), с който дуото Disclosure изгря на сцената, а после участва и в друг голям хит – La La La на Naughty Boy. Но първата му солова песен, която тотално покори публиката, беше завладяващата балада Stay With Me.

Тя възникна в резултат от разбитото сърце на певеца и в крайна сметка му донесе четири награди „Грами“ и статут на суперзвезда в музиката. Хитът е в тон с целия дебютен албум на Смит In The Lonely Hour, вдъхновен от объркания и поне дотогава нещастен любовен живот на изпълнителя.

“Бях в много мрачен период”, признава Смит и това си личи в Stay With Me, която успя да грабне веднага слушателите с госпъл звученето си и изстраданите вокали на певеца върху простичката структура с три акорда. В песента той пее за онзи изгарящ момент, когато човек осъзнава, че сексът за една нощ не води до нищо, въпреки някои фалшиви надежди и очаквания.

“Става въпрос за момента на сутринта след изживяването за една нощ, когато човекът до теб си тръгва, ти оставаш сам и сякаш за една секунда си казваш „Ех, как ми се искаше…”, обяснява британецът. „Даже не обичаш този човек, може би не го харесваш чак толкова – но просто е хубаво да имаш някого до себе си в леглото“.

Stay With Me е написана от Сам Смит заедно с Джеймс „Джими Нейпс“ Напиър, работил също с Disclosure, Clean Bandit и Ели Голдинг. Музикалната идея възниква и се развива много бързо, а именно простотата на композицията ѝ придава звучене на вечна класика, която би била актуална и хитова, независимо от музикалните тенденции. „Цялата песен се оформи толкова бързо, че имах чувството, че не я пишем ние самите, а просто ни беше спусната, все едно нещо по-висше се случваше“, спомня си Сам Смит.

По-късно беше открита голямата прилика в мелодията и хармонията с I Won’t Back Down на Томи Пети, написана от самия Пети и Джеф Лин още в края на 80-те. В резултат беше заведено съдебно дело и макар че Сам и екипът му настояваха, че сходството е съвсем неволно, те не се възпротивиха на иска и вписаха Пети и Лин като съавтори на Stay With Me.

Това по никакъв начин не помрачи фурора, предизвикан от Сам Смит с дебютния му албум. Изпълнителят изпъкна с голямата си откровеност не само в своята музика, но и в общуването си с аудиторията. Той се призна за хомосексуалист и сподели, че албумът е вдъхновен от любовта му към друг мъж, който не е споделял неговите чувства. „Досега във връзките си съм обичал единствено хора, които не са обичали мен“, разказа певецът. 

Stay With Me оглави класациите във Великобритания и достигна до №2 в Щатите, а Смит стана най-ярката нова звезда в музиката за 2014 г. На 57-ите награди „Грами“ сингълът беше определен за запис и песен на годината, британецът прибра и отличията за най-добър нов артист и за най-добър вокален поп албум.

Sam Smith Xcel Energy Center 8-24-2018 - 0001 129

Искреността на Сам пролича и тогава, когато той не спести нищо в заключителната си реч за вечерта: „Искам да благодаря на мъжа, за когото написах този албум и в когото се влюбих миналата година. Благодаря ти, че разби сърцето ми, защото така ми спечели 4 „Грамита“.

Смит така и не разкри самоличността на мъжа, но на онзи етап тя вече нямаше значение. “Обичах го, но той не ме обичаше. Мисля, че вече съм го преодолял, но тогава бях в много тежко състояние”, сподели по-късно певецът.

За щастие, Смит успя да превърне тъгата в нещо не просто конструктивно, но и незабравимо за милиони слушатели – а песни като Stay With Me не губят въздействието си с времето и с право придобиват евъргрийн статут.

 
 
Коментарите са изключени за Музикални хроники: Сам Смит стана звезда, след като възпя секса за една нощ и несподелената любов

Повече информация Виж всички