shareit

Музикални хроники: Кори, човекът зад маската: За сексуалния тормоз, опита за самоубийство, бягството от къщи и наркотиците

| от Тодор Ковачев |

Меломаните познават Кори Тейлър като безкомпромисния фронтмен с маската, който оглавява Slipknot и Stone Sour и който поднася музиката си с неустоимо емоционален микс от гняв, мощ, решимост и уязвимост, резониращи с метъл феновете по целия свят.

В песните на Тейлър съществува ниво на откровеност, необичайно за повечето съвременни метъл банди и днес търсим отговор на въпроса откъде певецът черпи вдъхновението си.

Моментът да го направим е подходящ, защото Slipknot отново са изключително актуални в България след новината, че ще бъдат хедлайнери на Hills of Rock 2021 в Пловдив на 22 юли.

Коронавирусът отложи шоуто им тази година, но американците все пак ще зарадват българските си фенове идното лято.
Така публиката ще може да усети на живо енергията на Кори Тейлър и вдъхновенията му, идващи още от неговото детство в Айова.
В текстовете на песните фронтменът „скрива“ своите истории зад различни метафори, но в интервюта през годините е споделял премеждия от ранните си години – включващи сексуален тормоз, бягство от дома и опит за самоубийство.

Преди всичко, Кори става жертва на сексуален тормоз от страна на свой съсед от квартала.

“Местехме се много със семейството и трябваше бързо да създавам приятелства. Там, където живеехме тогава имаше само един човек, с който да се движа, едно 16-годишно хлапе, което ме канеше у тях да свирим и един ден това се превърна в нещо различно. Не казах на никого дълго време, защото той заплаши, че ще нарани мен и майка ми. Накрая си изгори къщата и избяга през нощта. Не споделях това, докато не станах някъде на 18”, разказва Кори.

Въпросната травма далеч не е единствената шокираща случка в детството на бъдещата музикална звезда. Кори е отгледан предимно от самотната си майка и на ранна възраст започва да се самонаранява като форма на ескейпизъм.

В един момент прави опит за самоубийство в къщата на баба си, но неочаквано посещение от майката на бившата му приятелка го спасява.
„Взех куп хапчета и легнах на пода. Майката на бившата ми внезапно беше дошла да ме провери как съм и ме намери. След час пиех ипекак и повръщах в една кофа“.

Когато става на 15, Кори Тейлър предприема бягство от дома си под влияние на грешната компания. Той обаче приема свръхдоза и припада, а хората, които е мислел за приятели, просто го изоставят.

“Нямам обувки и тениска, с окървавено лице съм, на 12 мили от къщи и се налага да ходя дотам. През целия път си казвах, че трябва да се махна. Бях само на 15”, разказва фронтменът.

“Беше голям момент за мен. Тогава наистина осъзнах, че имам проблеми и ми отне около 10 години реално да ги овладея. ”
Несигурният начин на живот и постоянните премествания на семейството водят дотам на един етап Кори да трябва да изостави почти всичките си принадлежности

Той открива вредните субстанции и започва да се друса, докато живее на бунгало в близост до река – на място, където „няма какво да се правиш, освен секс и наркотици“. “Отказах коката и амфетамините, когато бях на 16, но пиенето ме увлече повече… а и пушех, откакто бях на 10”, признава той.

Днес обаче Кори е щастлив, че се е отказал от пушенето и пиенето, което е подобрило кондицията му и го е направило по-добър музикант.
В много интервюта е посочвал, че през трудния път на младини му е оказана голяма помощ от другите музиканти от първата му банда Stone Sour.
Те му помагат да придобие посока и стремежи отвъд купонясването.

“Започнах да се движа с тази компания и чувствах, че най-сетне съм намерил семейство – хората, които съм търсел досега. Това ме спаси”, признава Кори.

Като тийнейджър музикантът се мести при баба си в Айова, но продължава с наркотиците и двамата често се карат. След някой голям скандал тя го гони от къщи и той просто се мотае по улиците, докато не намери къде да спи, или докато стане време да отиде на училище.

Музикантът обаче цени високо това, което баба му е направила за него и смята, че тя е оказала най-силно въздействие върху живота му.
„Тя ме научи на работна етика, на внимание към близките ми. Тя беше истинската ми майка. Обичам майка си, но с нея беше просто луд начин на живот. Баба ми беше моята опора, моята стабилност и убежище.“

Въпреки всички трудности, талантът на изпълнителя си проличава от ранна възраст и той изнася първото си изпълнение на 9 години – а публиката е неговото семейство.

Песента, която изпява е Separate Ways на осемдесетарската рок банда Journey.

Всичко се случва случайно, когато по-големият му братовчед го чува как си припява песента. „Той беше поразен, викна цялото семейство в хола, сложи ме в ъгъла и каза „Кори ще ви изпее нещо!“ Бях сащисан. Но той пусна записа, аз не помръднах от ъгъла и изпях всяка една нота от Separate Ways. За пръв път пеех пред публика. Те викаха и крещяха и останах със силни впечатления от случката“.

Няколко десетилетия по-късно изглежда, че всички трудности са си заслужавали – за да превърнат Кори Тейлър и Slipknot в тази неустоима стихия, каквато представляват днес.

 
 
Коментарите са изключени за Музикални хроники: Кори, човекът зад маската: За сексуалния тормоз, опита за самоубийство, бягството от къщи и наркотиците

Повече информация Виж всички