Музикални хроники: Изоставен от баща си, пребиван и тормозен, Еминем изстрада пътя до върха

| от |

За доста прочути артисти се говори, че са изстрадали пътя си до върха. Но за малцина това важи с такава сила, както за Еминем.

Един от най-успешните и изтъкнати рапъри на всички времена не крие проблемното си минало и тежкото си детство, а травмите от ранните му години са тема на много от неговите песни – и вдъхновяват текстовете, слушани и наизустени от милиони слушатели.

Маршал Мадърс, както е истинското име на изпълнителя, е изоставен от баща си и тормозен като малък, а майка му има собствени проблеми, които прехвърля на децата си. Голяма част от детските си години американецът прекарва в каравана и живее в бедност, а любовта му към разказването на истории го тласка към рапа.

Eight Mile Road

Еминем рапира сам или с чичо си Рони, като именно чичото е сред малкото позитивни влияния в  детството на бъдещата звезда. Рони въвежда малкия Маршал в света на хип-хопа и на брейк танците, а двамата (които са почти на една възраст), прекарват много нощи в писане на лирики и записване на песни. 

Рони обаче се самоубива през 1991 г. и това е един от най-тежките удари в ранните години на Еминем. Оттогава рапърът споменава Рони в много свои песни, включително My Dad’s Gone Crazy, Cleanin’ Out My Closet и Stan.

В доста други песни на Еминем могат да се открият препратки към неговото детство, а хитовият филм „Осмата миля“ (актьорски дебют на рапъра) също е базиран на истории от неговата младост. 

За тези, които знаят песните на Маршал Мадърс, не са тайна и суровите отношения с баща му, носещ същото име. Маршал-старши изоставя Еминем и майка му още когато бъдещият рапър е бебе. Доста години по-късно бащата прави закъснял опит да се завърне в живота му. 

„Не се интересувам от парите му, просто искам да говоря с него. Искам да знае, че съм тук за него, ако иска да ме допусне в живота си“, казва Маршал Мадърс-старши в интервю, но Еминем отказва да се срещне с него. И едва ли някога би искал да го вижда, ако съдим по част от текста в My Name Is: „Като видите баща ми, кажете му, че в съня си му прерязах гърлото“.

Раснал в бедност и без баща, с чести местения на различни места, младият Еминем се сблъсква и с големи проблеми с майка си. Според разказа му, той на практика сам отглежда по-малкия си полубрат Нейтън. 

В песента Cleanin’ Out My Closet Маршал твърди, че майка му Деби страда от синдрома на Мюнхаузен, който подтиква човек умишлено да представя детето си за болно. Вероятно затова в средата на 90-те ѝ е отнето попечителството върху малкия брат Нейтън и по-късно Еминем става негов законен попечител.

В своите собствени мемоари обаче Деби Мадърс разказва различна история и отхвърля тези твърдения, а след години Еминем поднася извинение към нея с песента и видеото Headlights. Деби обвинява съпруга си за това, че е изоставил семейството, но доколкото е известно, самата тя често оставя Маршал на грижите на неговата пралеля и съпруга ѝ. Не е чудно, че при такова детство бъдещата звезда е проблемно дете, три пъти не успява да премине девети клас и напуска гимназия на 17 години. Очевидно той борави умело с думите и е добър по английски, но това не е достатъчно, за да завърши училище.

Честото местене на семейството означава, че Маршал постоянно трябва да си търси нови приятели и да се интегрира в различна среда. В един ранен период той дори става жертва на тормоз и насилие.

Една свада с други момчета, когато Еминем е на 9 години, завършва с удари в главата му и той губи съзнание. Майка му твърди, че е толкова зверски пребит, че прекарва 4 дни в кома. Тя пробва да осъди училището на сина си заради случая, но не успява.

Самият Маршал Мадърс няма проблеми със закона до 20-ата си година, когато е задържан за стрелба с пушка за пейнтбол срещу полицейска кола. Още като тийнейджър Еминем среща и жената, за която можем да кажем, че е любовта на живота му, въпреки проблемната им връзка.

Маршал е едва на 15, когато се запознава с Кимбърли Ан Скот. Момичето е избягало от къщи заедно със сестра си и двете даже се нанасят при Еминем и майка му.

Маршал се жени за Кимбърли и в средата на 90-те се ражда дъщеря им Хейли. Но техният брак издържа само две години.

„Предпочитам да родя бебе през пениса си, отколкото да се оженя отново“, цветущо отсича тогава Еминем, но няколко години по-късно се жени повторно за Кимбърли Ан Скот – макар и този път бракът да просъществува дори по-кратко.

Eminem Shanghai graffit

Графит на Еминем в Китай

Именно от бурната им връзка се ражда нещо, което променя хип-хопа завинаги. Гневен и съсипан, Еминем се вдъхновява да измисли своето алтер его Слим Шейди и да създаде The Slip Shady LP – албума, който изстрелва кариерата му. Някои твърдят, че негативните и прекомерно мрачни текстове на рапъра влияят зле на подрастващите. Но именно те го превръщат в звезда.

В една от песните Еминем се вкарва във въображаем сценарий, в който говори на дъщеря си, докато хвърля трупа на убитата Ким в езеро. Така или иначе, двамата с Кимбърли някак надмогват преживяното и доколкото е известно, изглаждат отношенията си. Днес Еминем не просто се радва на пълноценен живот, а отдавна е истинска легенда. И не просто е преодолял огромните трудности, а и ги е превърнал в основа за песни, които са оформили историята на хип-хопа през последните 25 години.

 
 
Коментарите са изключени за Музикални хроники: Изоставен от баща си, пребиван и тормозен, Еминем изстрада пътя до върха

Повече информация Виж всички