Мистерията на облеклото: Кога хората започнаха да носят дрехи?

| от |

Облеклото е важно за хора (поне за повечето…). Но кога сме започнали да го носим?

Ами трудно е да се определи; археологическите доказателства не дават солиден отговор. Зависи и от това какъв вид доказателства вземем предвид.

Най-старото пряко доказателство, с което разполагаме, е роклята от Тархан – ленена риза с V-образно деколте, която е открита в гробница от времето на Първа династия в древноегипетското гробище Тархан от египтолога Флиндърс Петри. Едва през последните години обаче радиовъглеродното датиране показа, че дрехата е създадена някъде между 3482 и 3102 г. пр. н. е.

Може би си мислите: „Сигурно хората са носили дрехи и преди това?“ Сигурно, но засега археолозите не са открили облекло, по-старо от роклята. Това не е непременно изненадващо – за разлика от днес, когато много дрехи са изработени от небиоразградими синтетични влакна, по-старите са изработвани от биоразградими животински или растителни влакна, като вълна или лен. Роклята от Тархан вероятно е оцеляла само защото се е намирала в изключително суха среда, което е възпрепятствало разграждането ѝ.

Роклята от Тархан (гробище южно от Кайро, Египет)

Все пак, макар ризата да е най-ранната (почти) цяла дреха, която сме открили, тя не е най-ранното доказателство за тъкан текстил – тук изследванията за това кога хората са казали „не“ на голотата започват да се отклоняват към по-малко преки доказателства. Археолозите например са открили фрагменти от тъкани на растителна основа в останките от древното селище Чаталхьоюк, Турция, за които се смята, че са на възраст около 8500 години, което може да подскаже, че по това време хората са произвеждали и носели дрехи.

И ако се придържаме към влакната, има далеч по-стари доказателства от намерените в Турция парчета плат. На около 1440 км от там, в пещерата Джудзуана, Грузия, изследователите откриват влакна от див лен, някои от които са били усукани и боядисани с естествени пигменти, което екипът изтъква като доказателство за шиене на дрехи. Ето го и истинското откритие – тези влакна са на около 30 000 години, което е доста сериозен скок назад във времето за произхода на облеклото.

Изследователите са се насочвали и към малко по-необичайни средства, за да изместят времевата рамка още по-назад в миналото – въшки. Съществуват два вида въшки, които ходят по хората; едните се впиват в скалпа, а другите се хранят с тялото. Телесната въшка живее и в дрехите ни, така че учените изказват предположението, че ако успеят да разберат кога се е появила телесната въшка, това би могло да предостави косвено доказателство за това кога хората са започнали да носят дрехи.

В редица тестове изследователите сравняват ДНК на скалповите и телесните въшки, за да определят кога се е появила вторите. Една от последните оценки сочи, че отговорът може да бъде преди 83 000 до 170 000 години, което поставя произхода на дрехите някъде там. Това обаче е само приблизителна оценка; на телесните въшки е било необходимо време да се адаптират, така че облеклото може да е възникнало и малко преди това.

Това са само доказателствата за това, че съвременните хора носят дрехи; има признаци, че и неандерталците може да са носили кожени палта. Въпреки това, колкото по-назад в историята отиваме, толкова по-трудно е да намерим преки доказателства – затова може би никога няма да разберем голата истина за появата на облеклото.

 
 
Коментарите са изключени за Мистерията на облеклото: Кога хората започнаха да носят дрехи?

Повече информация Виж всички