„Мисля, следователно съществувам“: Обстоятелствата около великата мисъл на Декарт

| от |

Религията играе по-голяма роля в ранните години на Декарт, отколкото философията. Вместо да стане юрист, както семейството му иска, той постъпва в армията и заминава за холандския град Бреда, за да подкрепи протестантския владетел Морис Орански в кампанията му срещу католическа Испания. Именно в тази обстановка на непрекъснати политически и религиозни конфликти Декарт ще напише „Мисля, следователно съществувам“, което ефективно обобщава житейското му търсене на истината и сигурността.

Декарт формулира заключението си, докато работи върху трактат от 1637 г., озаглавен „Разсъждение за метода“. Първоначално той е публикуван на френски език, което означава, че първата итерация на фразата се появява като „puisque je doute, je pense; puisque je pense, j’existe“, по-късно съкратена на „je pense, donc je suis“. Изборът му на език далеч не е случаен. В епоха, в която научните трудове са били почти изцяло на латински език, Декарт е искал да направи своя достъпен за по-широка и предимно необразована аудитория.

Философът написва „Разсъждение за метода“ от нарастващото си недоволство от образованието и самообразованието си, като пише, че се е оказал „обзет от толкова много съмнения и грешки, че започнах да мисля, че не съм спечелил нищо от опитите си да се образовам, а само все повече съм осъзнавал невежеството си“.

Той жадува за научен метод, който определя в своя текст от 1628 г. „Правилата за насочване на ума“ като „надеждни правила, които са лесни за прилагане и които, ако човек следва точно, никога няма да приеме лъжливото за вярно или да изразходва безплодно умствените си усилия, а постепенно и постоянно ще увеличава знанията си, докато стигне до истинско разбиране на всичко, което е по силите му“.

В „Разсъждение“ Декарт се впуска в това пътуване. Предполагайки, че е тероризиран от демон, който незнайно защо кара света около него да изглежда различно от това, което е в действителност, той стига до извода, че не може с чиста съвест да се довери на собственото си зрение, обоняние, звук, вкус или допир – основата на емпиричните наблюдения и експерименти.

„Виждайки, че сетивата ни понякога ни мамят – пише той, – бях готов да предположа, че не съществува нищо наистина такова, каквото те ни представят; и тъй като някои хора грешат в разсъжденията си и изпадат в паралогизми дори по най-простите въпроси на геометрията, аз, убеден, че съм също толкова отворен за грешка, колкото и всеки друг, отхвърлих като неверни всички разсъждения, които досега бях приемал за демонстрации.“

Следва заключението, което води до най-известното му твърдение:

„Веднага след това забелязах, че макар и да искам да мисля, че всичко е лъжливо, е абсолютно необходимо аз, който мисля така, да бъда някакъв; и тъй като забелязах, че тази истина, „Мисля, следователно съществувам“ (COGITO ERGO SUM), е толкова сигурно и толкова доказано твърдение, че никакви основания за съмнение, колкото и екстравагантни да са те, не могат да бъдат изтъкнати от скептиците, които искат да я разклатят, че стигнах до заключението, че мога без угризения да я приема като първи принцип на философията, която търсех.“

Значението на Cogito Ergo Sum

Заглавната страница на първото издание на „Разсъждение за метода“

Въпреки че Декарт може да намери причини да се съмнява в сетивата си, той не може да се съмнява в самия акт на съмнение – твърдение, което е по-дълбоко, отколкото изглежда. Както описва Люк Дън в статия за The Collector, философът „не просто мисли, че сме способни да мислим. Той също така вярва, че по силата на това, че сме способни да мислим, можем също така основателно да твърдим, че съществуваме“.

Както всеки утвърден философ, Декарт има своите критици. Джим Стоун, почетен професор в Университета на Ню Орлиънс, твърди, че фразата е толкова емблематична, че невинаги се изучава с вниманието, което заслужава. В статия от 1993 г., озаглавена „Cogito Ergo Sum“, той отбелязва, че Декарт, третирайки максимата си като очевидна, никога не предлага истинска логическа обосновка на връзката между съмнението, мисленето и съществуването. Защо, предлага Стоун, „Мисля, следователно съществувам“ е изчерпателна, а „Страдам, следователно съществувам“ – не?

„Смятам, че „Мисля…“ не изразява аргумент – пише Стоун, – а по-скоро предположение, за което Декарт не може да намери подходящ идиом. Той прибягва до езика на аргумента и умозаключението, а след това го изоставя, докато се опитва да изрази тази по-дълбока истина.“

Погледнато отгоре обаче почитта към Декарт далеч надделява над критиката. Често наричан първият съвременен философ и признат за основоположник на Просвещението, влиянието му върху развитието на философията може би е по-голямо от това на всеки друг мислител, и то въпреки – или, като се замислим, именно защото – все още нямаме задоволителни отговори на въпросите, които той повдига.

 
 
Коментарите са изключени за „Мисля, следователно съществувам“: Обстоятелствата около великата мисъл на Декарт

Повече информация Виж всички