Марк Хамил на 68 години

| от |

Преди няколко дни стана ясно, че един много специален (за нас) холивудски актьор отпразнува своя 68-и рожден ден. Марк Хамил, който познаваме и обичаме от незабравимите му роли в Star Wars, продължава да радва феновете си с най-различни участия. Емблематичният труд на Джордж Лукас спечели сърцата на милиони фенове (около 19 милиона, ако трябва да правим скромна справка в дебрите на Facebook), а Марк Хамил изигра една много специална роля в лицето на Люк Скайуокър.

Актьорът има късмета да присъства в сърцата на цели 3 поколения. Не случайно имаше протести пред дома му, когато заяви, че ще се въздържи от участието си в новата трилогия на Star Wars. Причина за дистанцирането от франчайза идва от една друга горчива истина – Хамил не успя да се реализира в друго култово заглавие в следствие на тази роля.

През 1983 г. излезе последната част на първата трилогия. Филмовите критици бяха очаровани, някои артисти си тръгнаха като милионери, други имаха възможността да изковат сериозна кариера във филмовата индустрия, а Марк Хамил стана жертва на своя собствен талант. И ако Шон Бийн умира във всеки филм, кариерата на Марк Хамил умира със Star Wars. Или поне така изглежда на пръв поглед. Хамил има своите участия в различни нискобюджетни заглавия, озвучава значително количество анимационни филми и дублира други европейски заглавия за американския пазар. Много често на различни кастинги получава и следния отговор: „Не искаме Люк Скайуокър в нашия филм.“.

Така кариерата му се различава значително с тази на Харисън Форд, но това има и добра страна. Появата на анимационната поредица „Батман“ позволи на още едно поколение подрасващи актьори да открият вдъхновение. В тази роля се разкрива тъмната страна на Хамил. Появата на игралните филми дори носи нотка на разочарование, защото Джак Никълсън няма същия глас. Озвучаването на различни роли се превръща в основно занимание за Хамил. Греховете остават за Холивуд и решението да не използват таланта му за по-сериозни роли, но както в музиката има изпълнители като Готие с една единствена песен, така става и с някои актьори. Една година след заснемането на първия Star Wars, Хамил открива своята съпруга в зъболекарски кабинет. Залитането по актрисите е само временно изкушение, защото рано или късно, по думите на Марк, двойката започва да си бъде безумна конкуренция. Неговата партньорка Мерили Йорк от друга страна няма нищо общо с филмите, само с усмивката на Хамил. Следват три деца, които ще последват пътя на баща си и ще се отдават на творчеството.

Щом никой не иска да вижда познатото лице от трилогията на Лукас, Марк започва озвучаването, но не си мислете, че Жокерът е единственият персонаж, с когото се занимава. Хобгоблинът (от Спайдърмен) също наследява специфична лудост и благ характер от актьора. Максимус от Фантастичната Четворка, Соломон Грънди, Тони Зукко, Спектър и още много други злодеи от анимационните серии се превръщат в истински шедьовър.

Скоро видео игрите започват да добиват все повече популярност. Героите оживяват и започват да изпитват сериозна нужда от глас. Първата роля е Кристофър „Маверик“ Блеър от Wing Commander Academy, следва и нещо още по-престижно в лицето на детектив Моузли от легендарната поредица „Gabriel Knight“, Уолвърийн и дори става разказвач в Call of Duty 2: Big Red One (играта излиза ексклузивно за Playstation). И както някога е казвал Горан Брегович: „Талантът ще намери начин да се прояви, няма значение как.“.

И въпреки всички тези роли, Хамил продължава да носи големия печат на Star Wars. След като стана ясно, че Дисни най-накрая са намерили време, за да направят новата трилогия, световната публика очаква завръщането на своя първи джедай. Актьорът е на друго мнение и отказва да размахва светлинен меч. Това доведе до протести пред дома му, всякакви закани и дори сериозни преговори с режисьорите. Резултатът не закъсня и много скоро Дисни сервира огромна порция носталгия за всички израстнали с космическата одисея, смирените джедаи, гневните сити и още куп скрити философии. Хамил отново беше на висота и разкри качествата на старата школа, но въпреки това нещо липсваше в новите епизоди. Слабото представяне на последната част накара мнозина да се откажат от франчайза завинаги, защото Лукас не може да бъде заместен, а и той самият ще бъде обиден за осакатяването на толкова успешно заглавие. Хамил ще отговаря на всякакви въпроси в социалната мрежа и дори ще се опита тайно да предупреди своите фенове, че „Последният джедай“ няма да бъде това, което искат да видят. Хамил и в момента подсказва, че следващата част няма да накара старото поколение фенове да се връща в салона, но остават само няколко месеца до Коледа, за да проверим това.

В заключение отбелязваме най-важната подробност за тази личност. Марк Хамил е много повече от Люк Скайуокър, неговият статут вече се позиционира в класа на легендите. Като добре запознат с възходите и паденията, той не игнорира никого и знае много добре, че мнозина мечтаят точно за неговите фенове. Една положителна черта на социалните мрежи е, че в последно време позволяват да опознаваме онези идоли и хора, които сме обикнали от малкия екран. Този джедай не разочарова и по всички личи, че ще преживее своя кино ренесанс, защото в началото на 2019 година има резервирани вече цели 19 проекта. Талантът му беше отбелязан на Холивудската алея на славата през 2018 г. и много скоро ще се завърне с още по-различни роли. За него спокойно можем да кажем, че остаря качествено и тепърва ще бере плодовете на своя труд.

 
 
Коментарите са изключени за Марк Хамил на 68 години

Повече информация Виж всички