Изгубено съкровище на древните маи… за 4 долара

| от | |

През 2019 г. Анна Лий Доужър, която живее във Вашингтон, окръг Колумбия, купува ваза от местен магазин. Предметът, който е богато украсен с изображения, подобни на тези на маите, е бил в промоция и е струвал само 3,99 долара. Оказва се обаче, че предметът е съвсем автентичен древен артефакт.

„Наистина ми изглеждаше стара, но не чак толкова стара, може би на 20-30 години“, казва Доужър пред NPR.

За Доужър вазата имала специално значение още преди да разбере, че е истински артефакт. Това е така, защото тя е работила в Мексико за групата за защита на човешките права „Християнска солидарност по света“, така че вазата ѝ напомня за тези дни.

След това, 5 години по-късно, Доужър посещава Националния антропологичен музей в Мексико сити и забелязва, че предметът поразително прилича на някои от изложените експонати. Въпреки че все още не била убедена, че в ръцете ѝ е истински артефакт на маите, тя все пак решава да се консултира със специалист от музея, който ѝ препоръчва да се свърже с мексиканското посолство във Вашингтон. Доужър им изпраща снимки на вазата и в посолството остават изключително развълнувани от видяното.

След като потвърждават, че става въпрос за автентична ваза, мексиканците си я искат от Анна.

„Развълнуван съм, че изиграх роля в историята на възвръщането ѝ. Бих искал да се върне на полагащото ѝ се място“, казва Доужър. „Но също така искам да я махна от дома си, защото имам три малки момчета и съм на нокти, че след две хиляди години живот вазата ще си отиде заради мен!“

Според публикация в X посланикът на Мексико в САЩ Естебан Моктесума Бараган заяви, че вазата е „ценно свидетелство за историята на нашите маи“, което е върнато „благодарение на щедростта на Анна Лий Доужър“.

„Това историческо бижу ще бъде отново включено в колекцията на Националния антропологичен и исторически музей на Мексико, за да се запази богатото ни културно наследство.“

Смята се, че самата ваза произхожда от югоизточната част на страната и вероятно е на възраст между 1800 и 1200 години. Това би я поставило във времевата рамка на класическия период на маите, който в крайна сметка запада поради различни фактори като суши, граждански конфликти и в крайна сметка окупацията от испанците.

В допълнение към тази ценна случайна находка мексиканското посолство в САЩ получи 19 други археологически експоната, които бяха дарени анонимно. Те също ще бъдат върнати в Мексико, където ще се съхраняват под грижите на Националния институт по антропология и история.

Всички тези предмети ще се присъединят към над 13 500 други, които са били възстановени през последните години като част от стратегията на мексиканското правителство да се ангажира с възстановяването на артефакти, свързани с националното наследство на държавата, които се намират в чужбина.

 
 
Коментарите са изключени за Изгубено съкровище на древните маи… за 4 долара

Повече информация Виж всички