Хайде на вечеря в космоса – за скромните $495,000

| от |

Ако разполагате с половин милион долара, които да похарчите за еднократно преживяване, може да помислите за най-високата маса в света. Стратосферната трапезария е дело на базираната в Ню Йорк компания SpaceVIP и базираната във Флорида Space Perspective, за която се твърди, че е „първата в света компания за космически полети с неутрални въглеродни емисии“.

Първите гости на наското стартиралото изживяване ще са шестима души, които ще се присъединят към отличения със звезда Мишлен шеф готвач Расмус Мунк от известния копенхагенски ресторант Alchemist. Те ще прекарат шест часа в небето на цена от 495 000 долара. Потегляйки от космическия център „Кенеди“ във Флорида, посетителите ще се издигнат над облаците на борда на космическия кораб „Нептун“, където ще се насладят на многостепенно ястие, преди бавно да се спуснат и да се приземят в океана.

„Снабден с капсула под налягане, издигната леко от SpaceBalloon – космически балон, а не от ракета – космическият кораб ще издигне гостите на 30 500 метра над морското равнище, където те ще вечерят, докато наблюдават изгрева на слънцето над земните извивки“, се казва в изявление на SpaceVIP. „Без ракети, безтегловност, силни g-сили или обучение, преживяването е проектирано така, че да бъде толкова щадящо за гостите, колкото и за Земята“, добавя компанията.

За да се издигне, космическият балон ще бъде напълнен с водороден газ, който е по-лек от въздуха. Когато е напълно надут, той ще има височина от 200 метра. Според компанията спускането ще включва изпускане на „миниатюрно количество газ, който се превръща във вода, така че технически превозното средство е с почти нулеви емисии“.

Що се отнася до храната, точното меню все още не е споделено, но очевидно ще включва „ястия, вдъхновени от ролята на космическите изследвания през последните 60 години от човешката история“. Базирани на „холистичната кухня“, тези рецепти „ще вдъхновят размисъл и дискусия за ролята на човечеството в опазването на нашата планета, предизвиквайки посетителите да преразгледат отношенията ни със Земята и тези, които я обитават“.

След като се сблъска с критики за екстравагантността на това ексклузивно начинание, компанията защити идеята, като заяви, че подобни преживявания могат да повишат „космическата грамотност“, която според нея може да ни помогне да посрещнем колективно екзистенциалните предизвикателства, пред които е изправен нашият вид.

„Участието на частния сектор в космическата индустрия ускорява космическите иновации и ни дава възможност да се справим с критичните социални, икономически и екологични предизвикателства, пред които е изправена нашата планета“, настоява SpaceVIP.

Нещо повече, той твърди, че „погледът към нашата планета от ръба на космоса има силата да създаде когнитивна промяна и да вдъхнови по-голяма признателност към Земята и дълбока връзка с човечеството като цяло“.

„Наясно сме, че това е скъпо пътуване. Но в крайна сметка това е първото по рода си преживяване“, казва Мунк.

 
 
Коментарите са изключени за Хайде на вечеря в космоса – за скромните $495,000

Повече информация Виж всички