Глупостите, които Нострадамус предсказва за 2023 година

| от |

Честито! Отново дойде това време от годината, когато новинарските сайтове започват да публикуват своите подробни списъци с неща, които Нострадамус е предсказал, че ще се случат през следващата година.

Миналата година прогнозите включваха всякакви неща – от глад, заради който хората ще ядат своите „събратя“ в пристъп на отчаяние, след като медът стане по-скъп от свещите, до въстанието на роботите и изчезването на човечеството. Е, понеже сме много готини, геройски успяхме да преживеем тези апокалипсиси, които определено 100% се случиха! Но все още не бива да се успокояваме, тъй като тази година медиите твърдят, че ще трябва да се справяме с всичките горепосочени неща, които не се случиха, плюс още някакво бедствие на Марс, и идването на антихриста… Много досадно.

140609-Salon-Nostradamus

Антихрист

Някои новинарски издания твърдят, че Нострадамус е предсказал възхода на антихриста някъде около 2023 г., който след това ще започне война срещу неверниците.

Антихристът много скоро унищожава тримата. Двадесет и седем години неговата война ще продължи. Невярващите са мъртви, пленени, заточени. С кръв, човешки тела, вода и червена градушка, покриваща земята.

The New York Post пише, че това може да се отнася за Путин, което е впечатляващо изкривяване на световните събития, за да паснат на думите на Нострадамус.

Катастрофа на Марс

Сред по-странните реплики на ясновидеца е една, която предсказва, че „светлината на Марс ще угасне“. Хората лековерно предполагат, че това означава, че някаква форма на бедствие ще се случи при планирано пътуване на хора до Марс, а не, че Нострадамус предсказва марсианци, марсианска електрическа мрежа и марсианско прекъсване на тока.

Пожар в Бъкингамският дворец

Поставяйки целия документален филм на Netflix за Хари и Меган в перспектива, някои медии казват, че Нострадамус вещае, че Бъкингамският дворец ще бъде подпален от астероид.

Пасажът, написан преди дворецът дори да бъде построен, обаче просто споменава „небесен огън върху кралската сграда“, така че все още няма нищо, за което кралското семейство да се поти.

Глад

Един пасаж споменава нарастващите цени на храната, които ще накарат хората да се изяждат един друг.

Няма абати, монаси, никакви новаци, които да учат; Медът ще струва много повече от восъка за свещи. Цената на житото е толкова висока, че човек е притеснен. Свой ближен ще яде в отчаянието си.

Тази прогноза беше включена и в много статии от миналата година, но не се случи. Стискаме палци за 2023 г.

Dr. Garencières, the Translator of Nostradamus (Robert Chambers, p.12, 1832) - Copy

Какво всъщност е предсказал Нострадамус?

Както обикновено, отговорът е нищо. Ако прочетете горните неясни пасажи от Нострадамус, вероятно ще разберете какво се случва: Нострадамус е много добър в нещо, известно като постдикция – където по същество правите много не особено конкретни, алегорични, метафорични „прогнози“, които могат след това да бъдат тълкувани така, че да паснат на различни събития, но след като тези събития вече са се случили. Много удобен подход.

Има причина, поради която той не може просто да напише директно „значи, през 2022 г. внимавайте с Путин, защото ще е много палав“, и това е, защото е невъзможно да се предскаже бъдещето. Но той може да каже някои неясни неща за възхода на войнолюбец, които хората могат след това да посочат и да кажат „ето тук трябва да имал предвид Путин“.

Например, пасаж, за който страстно се твърди, че предсказва възхода на Хитлер, наистина се отнася за Хитлер, само ако вие сами свършите по-голямата част от работата по нагласянето му.

„От дълбините на Западна Европа“, гласи пасажът, „младо дете ще се роди от бедни хора, Този, който с езика си ще съблазни голяма войска; Славата му ще расте към царството на Изтока.“

Като оставим настрана, че всички деца са малки, ще забележите, че това може да се отнася за почти всеки, който е добър с езика си и е известен по света. Което не е основното нещо за Хитлер. Няма да забележите никъде да се споменава Холокоста или Втората световна война и въпреки това хората все още твърдят след смъртта на Хитлер, че Нострадамус го е предсказал.

Така че в отговор на заглавието: това, което Ностродамус всъщност предсказва за 2023 г., отново е нищо. Но ще си говорим пак след, примерно, 20 години, когато хората вече ще са нагласили горните пасажи към някакво събитие.

 
 
Коментарите са изключени за Глупостите, които Нострадамус предсказва за 2023 година

Повече информация Виж всички