shareit

Франция връща откраднати от нацистите картини

| от |

Франция ще върне 15 произведения на изкуството – продадени по принуда на или заграбени от нацистите – на техните законни еврейски собственици, съобщава Теса Соломон за ARTnews. Националното събрание на Франция прие единодушно законопроекта миналия вторник, а Сенатът се очаква да го одобри на 15 февруари.

Panorama de l'hémicyle de l'assemblée nationale

Националното събрание на Франция

Създадената през 1999 г. Комисията за обезщетение на жертвите на грабеж успява да идентифицира днешните собственици на 13 от 15-те произведения, според Times of Israel.

По време на сесия на парламента френският министър на културата Роузлайн Башло определи законопроекта като исторически. „Това е първият път от следвоенния период, в който правителството показва правен ангажимент към реституцията на произведения от публични колекции“, казва тя, според Сяофей Сю и Камил Найт от CNN. В изявление след гласуването Башло добави, че продължаващото задържане на изкуството от страна на Франция е „отричане на човечността на тези еврейски семейства, на тяхната памет, на техните спомени.“

Shagal Choumoff

Марк Шагал

От 2019 г. Франция полага съгласувани усилия да върне откраднатите от нацистите произведения на изкуството на законните им собственици. Спонсорираната от държавата Комисия за обезщетение на жертвите на грабеж идентифицира 13 от произведенията, свързани със законопроекта, пише Гарет Харис за The Art Newspaper. Миналата година Министерството на културата обяви, че четири творби в Лувъра ще бъдат върнати на семейството на египетско-еврейския колекционер Моис Леви де Бенсион.

Според CNN, произведенията в законопроекта включват такива на Густав Климт, австрийски художник-символист, и Марк Шагал, роден в Беларус френски модернист. Картините в момента са изложени на пет различни места във Франция, включително Лувъра в Париж и музея Орсе. Картината Le Père (Бащата, 1922) на Шагал, която в момента е в колекцията на Центъра Помпиду, е призната за собственост на полско-еврейския музикант и лютиер Дейвид Сендър, който имигрира във Франция през 1958 г., според Times of Israel. Картината е отнета от Сендър, а по-късно, през 1988 г., влиза в националната колекция.

Gustav Klimt - Rosebushes under the Trees - Google Art Project

Рози под дърветата, 1905

Rosiers sous les arbres (Рози под дърветата, 1905) на Климт е в колекцията на музея Орсе от 1980 г. и е единственото произведение на художника в националните колекции на Франция, съобщава CNN. Тази картина е идентифицирана като законна собственост на роднините на австрийската еврейка Елеонора Стиасни, която наследява картината през 1927 г. след смъртта на чичо си, индустриалеца и колекционер на изкуство Виктор Цукеркандъл, съобщава ARTnews.

След анексирането на Австрия от нацисткия режим, Стиасни е принудена да продаде произведението през 1938 г. за много по-малко от стойността му, 400 райхсмарки – приблизително 1000 долара по онова време или около 20 000 долара днес – на члена на нацистката партия Филип Хойслер, краткосрочният директор на Виенското училище за приложни изкуства. Тя и семейството й са депортирани от нацистите четири години по-късно и убити в Полша, според ARTnews. Хойслер пренася творбата във Франкфурт, където остава в частната му колекция до края на живота му. Орсе придобива картината през 1980 г., когато френското правителство я купува от галерията Nathan Peter в Цюрих.

Louvre Museum Wikimedia Commons

Лувъра

В момента 12 от 15-те произведения, включени в законопроекта, се съхраняват в колекцията на Арман Дорвил в Лувъра. Дорвил, известен френско-еврейски адвокат и колекционер, бяга от Париж по време на Втората световна война, след като градът пада под нацистка окупация, както съобщи Винсент Нос от The Art Newspaper миналия юли. След смъртта му през 1941 г. колекцията му от изкуство и литература е пусната на търг, а френското правителство я купува през 1942 г. Оттогава се разиграва продължителна съдебна битка между Франция и потомците на Дорвил дали първоначалната продажба е била принудителна или не. Семейството иска реституцията на 21 произведения.

Башло казва на CNN, че търгът е организиран от наследниците на Дорвил, но е наблюдаван от т. нар. Вишиска Франция (френска марионетна държава през периода 1940 – 1944 г., създадена от нацистите). Консултативният орган на Франция твърди, че продажбата не е принудителна, така че произведенията не могат да бъдат възстановени. Държавата предлага да върне 12-те произведения, обхванати от законопроекта, срещу възстановяване на покупната цена. Семейство Дорвил оспорва това решение.

„Постигнахме добър напредък“, каза Башло миналата година в музея Орсе, според The ​​Art Newspaper, „но все още имаме много да научим за маршрута на откраднатите творби, за произхода на произведенията в нашите музеи и въобще за изкуството, което циркулира днес на арт пазара.“

 
 
Коментарите са изключени за Франция връща откраднати от нацистите картини

Повече информация Виж всички