shareit

Флагът на САЩ е създаден от ученик

| от |

Най-новата версия на знамето на Съединените щати, която се използва днес, е създадена от ученик в гимназията, който първоначално е получава оценка 5- (B- по американската оценителна система) за дизайна си.

Robert G. Heft by Gage Skidmore

Робърт Хефт на 5 декември 2009 година, седем дни преди смъртта му

По негови собствени думи малко преди да умре на 12 декември 2009 г., Боб Хефт разказа пред StoryCorps историята как неговият дизайн е избран измежду около 1500 подадени предложения, за да стане 27-ият (и от 2007 г. насам, най-дълго служещият) официален флаг на САЩ:

В час по американска история трябваше да правим извънкласен проект. Можехме да създадем или направим каквото си поискаме – нещо като Панаир на науката или нещо подобно, където можем да представим свой проект.

Историята на Бетси Рос ме заинтригува. Майка ми и татко ми имаха знаме с 48 звезди, което получиха като сватбен подарък и затова то, разбира се, значеше много за тях. Е, аз взех ножицата и го разрязах. Никога през живота си не бях шил. Гледах как майка ми шие, но аз никога не съм шил. И откакто направих знамето на страната ни, никога повече и не съм шил.

Bicentennial Figurine

Бетси Рос с американския флаг, когато той има само 13 звезди

Така че както и да е – стигаме до училище, аз си предадох моето знаме на бюрото на учителя ми. Той ми каза: „Какво е това на бюрото ми?“ И така, аз станах и се приближих до бюрото, треперех като листо и той каза: „Защо има толкова много звезди? Ти дори не знаеш колко щати имаме.“ (Всяка звездичка на американския флаг отговаря на един щат. Роб беше добавил повече от две звезди за потенциалните нови щати Аляска и Хаваи, които щяха да бъдат добавени към САЩ). И той ми постави оценката много добър 5-.

Сега, 5- не беше толкова лоша оценка. Въпреки това, моят приятел, Джим, взе 5 листа от земята, залепи ги в тетрадката си и написа под тях бряст, хикори, клен, а учителят му постави оценка отличен 6.

Наистина се разстроих, а учителят каза: „Ако не ти харесва оценката ти, предложи го във Вашингтон, след това се върни и ела при мен и бих могъл да помисля дали да ти я променя.“

Две години по-късно написах 21 писма до Белия дом и направих 18 телефонни разговора. Сега, можете да си представите какво стана, когато майка ми получи сметката за телефона. „Какъв е този номер?“ Казах, „Еми, мамо, на Белият дом е.“

(Въпреки че не го споменава в това конкретно интервю, в други интервюта той казва, че е дал знамето си на конгресмена Уолтър Х. Молер, който след това неуморно го промотира във Вашингтон и играе важна роля за приемането му.)

Както и да е. Получих обаждане, в което ми казаха: „Президентът на Съединените щати ще ви се обади по-късно днес.“

Е, по онова време Айзенхауер беше президент. Той ми се обади по телефона и ми каза: „С Робърт Хефт ли говоря?“ И аз казах: „Да, сър, но можете да ме наричате просто Боб.“

И той казва: „Искам да знам дали имате възможност да дойдете във Вашингтон на 4 юли за официалното приемане на новото знаме.“

И така, дадох картончето с оценката ми да го ламинират… Учителят ми каза: „Предполагам, че ако е достатъчно добър за Вашингтон, флагът е достатъчно добър и за мен. С настоящото променям оценката ти на отличен 6.“

Flag of the United States

Официалното знаме на САЩ с 50 звезди

Основната промяна, която Хефт прави в дизайна си спрямо дизайна на предишния флаг, беше просто в оформлението на звездите. В дизайна на Хефт той променя 6 реда от по 8 звезди (които една година по-късно ще станат 7 реда от по 7 звезди) до подредба, в която се редуват 5 реда от 6 звезди и 4 реда по 5 звезди. Докато човек може да види как неговият учител би му дал по-ниска оценка за такава незначителна промяна, Хефт смята, че това би било от решаващо значение за приемането на знамето.“Работата е в това да добавите [звезди], така че никой да не забележи, че има промяна в дизайна.“

Две години след като той го прави и само една година след приемането на 49-звездното знаме заради добавянето на Аляска през януари 1959 г., 50-звездното знаме на Хефт е прието и обявено за официалния дизайн на флага на САЩ – на 4 юли 1960 г., когато и Хаваите стават част от САЩ. Това е безспорно най-големият двугодишен бум на продажбите на знаме в историята на САЩ, като дизайнът се променя два пъти през този период.

Версия на знамето, с 51 звезди

В допълнение към проектирането на настоящия флаг, Хефт също така прави и флаг с 51 звезди, готов да бъде предложен, ако възникне необходимост. Той го направи само няколко седмици след като завърши версията с 50 звезди. На неговия 51-звезден флаг има шест реда с редуващи се между девет и осем звезди.

Когато Робърт умира, този 51-звезден флаг е даден на Кларънс Милър от Охайо, за да го представи, ако към държавата се добави нов щат. Ако в крайна сметка някога се приеме, това ще направи Хефт първият човек, който някога е проектирал два американски флага.

Въпреки че историята със знамето на Бетси Рос, което има 13 звезди и е първото знаме на САЩ, официално се преподава на повечето американски ученици в даден момент от началното училище, вероятно тази история изобщо да не е вярна. Повечето историци днес смятат, че тя вероятно не е ушила първото знаме, както се твърди. Всъщност има малко доказателства, които да показват, че тя въобще е участвала по някакъв начин в създаването му. Самата история дори се появява чак 34 години след смъртта на Бетси и близо век след създаването на знамето. Освен това няма документирани доказателства, че самата тя някога е твърдяла, че ушива американския байрак. Историята идва от единствения й оцелял внук, Уилям Канби, който е на 11 години, когато тя почива. Той твърди, че е чул баба му и други членове на семейството да говорят как тя прави знамето. Това е малко съмнително, тъй като излиза, че е изчакал, докато всички останали в семейството му, които биха могли да потвърдят историята, умрат, преди да я сподели със света.

 
 
Коментарите са изключени за Флагът на САЩ е създаден от ученик

Повече информация Виж всички