shareit

Филм за Корейската войната обещава да бъде най-големия бокс офис хит през 2021 г.

| от |

Филм, изобразяващ битката при язовира Чосин по време на Корейската война, обещава да се превърне в най- касов хит през 2021 г., след като през първите 10 дни от излизането си в кината печели 633,2 милиона долара в Китай.

„The Battle at Lake Changjin“ се очаква да спечели общо 830 милиона долара от цялото си кино представяне в Китай, което би го направило най-касовия филм на годината. Бюджетът му също е висок – над 200 милиона долара, което означава, че е и най-скъпия китайски филм до момента.

Битката при язовира Чосин се води между армията на Китайските народни доброволци и силите под Обединените нации по време на Корейската война. От 27 ноември до 13 декември 1950 г. силите на ООН, включително армията на САЩ, настъпват в Северна Корея в опит да унищожат останалите части на Корейската народна армия и да обединят Корея под едно правителство.

Надеждите са битката да бъде последната офанзива на конфликта. В края на ноември оперативната група Маклийн и 7-ма пехотна дивизия са част от X корпус на американската армия, под командването на генерал-майор Едуард М. Алмонд. Те и други сили на ООН напредват по източната страна на Корейския полуостров, към река Ялу, когато на 27 ноември са изненадани от силите на Китай.

30 000 войници на ООН, под командването на генерал-майор Оливър П. Смит, са заобиколени от 120 000 китайски войници, на които им е наредено да унищожат техните части. Неравният терен и условията затрудняват борбата и след 17 дни силите на ООН се оттеглят по корейския полуостров до пристанището Ханам и си тръгват от Северна Корея, след като понасят големи жертви.

Докато битката при язовир Чосин е представена от американските историци, разбира се, като ръководена от САЩ борба за оцеляване срещу невероятно многоброен враг, перспективата на нещата, представена в „The Battle at Lake Changjin“, разказва различна история. Филмът изобразява смела и безстрашна „доброволческа“ бойна сила срещу американската армия и нейния лидер генерал Дъглас Макартур.

Официалното му описание гласи:

„Развиващ се във втората фаза на офанзива на Корейската война, „The Battle at Lake Changjin“ разказва епична историческа картина: преди 71 години Китайските народни доброволци влизат в Северна Корея, готови за битка. При екстремни условия на студ войските на Източния фронт нападат с безстрашен дух и желязна воля и смело се бият с врага при езерото Чанджин (известно още като Чосин). Битката е повратна точка в Корейската война и демонстрира смелостта и решителността на Доброволците.“

Във филма участват У Дзин, който е известен с това, че играе герои, които въплъщават представата на Китай за най-благосклонната нация в света, както и англоговорящи актьори, които правят цяла кариера като играят врагове във филми на китайски език.

Мнозина виждат филма като форма на пропаганда от страна на Китай. Статия, публикувана в New York Times, го нарича „спонсориран от правителството филм, създаден, за да резонира със зрителите в момент, когато отношенията между Китай и САЩ са обтегнати.“

Филмът също така предизвика гняв в Южна Корея, където е критикуван заради историческите си неточности. Южнокорейският висш дипломат Ра Чен Ил, който се бори в Корейската война, го нарича „пълен с глупости и пропаганда“ и го обвинява, че променя повествованието за конфликта.

 
 
Коментарите са изключени за Филм за Корейската войната обещава да бъде най-големия бокс офис хит през 2021 г.

Повече информация Виж всички