Децата актьори и закона на Куган

| от chronicle.bg |

На 5-годишна възраст Джон Лесли Куган, известен като Джеки Куган, вече е ветеран в киното, след като Чарли Чаплин го открива през 1919 година. Джаки участва в „A Day’s Pleasure“, а заради усърдната си работа, след това играе и в „The Kid“ (1919), „Daddy“ (1923), „Long Live the King“ (1923), „Tom Sawyer“ (1930) и „Huckleberry Finn“ (1931).

Още като дете той става един от най-високоплатените актьори в Холивуд.

jackie coogan

Когато става на 21 и вече може да се разпорежда с парите си, които сам изкарва, около $4 милиона ($67 милиона днес), Куган научава, че майка му и доведения му баща са похарчили повечето. В крайна сметка той се озовава с $250 000, половината от които изчезват, когато съди родителите си.

Майка му, Лилиан Куган, казва, че Джаки се е забавлявал по време на снимките и че „Няма никакви обещания, че той ще получи каквото и да е“ като го нарича и „лошо момче“. Пастрокът му, Артър Бернщайн, добавя: „Всеки долар, който детето изкарва преди да стане на 21, принадлежи на родителите му. Джаки няма да получи и цент от парите, които е изкарал.“

Казусът довежда до приемането на Закона за децата актьори, известен още като Закона на Куган.

Той влиза в сила през 1938 и задължава процент от компенсацията на децата актьори да бъде заделена в специална сметка, за да може те да се възползват от парите си, когато навършат пълнолетие. По времето на Куган, според законодателството на щата Калифорния, парите му наистина са принадлежали на майка му и тя е могла да прави с тях каквото си иска.

В последвалите години след приемането на закона, алчни родители все пак са намирали вратички в него. Затова през 1999 и 2003 година се приемат допълнения към закона. Според днешната му версия, работодателя се задължава да внесе 15% от заплащането на актьорчето в специалната му сметка, а ако родителят не успее да направи такава, да ги депозира на Actors Fund of America. Също така вече всички пари принадлежат на детето, а не се споделят с родителите.

Калифорния скоро направи изменениея на закона, в частта за 15-те процента – за децата, които „играят като масовка или изпълняват други подобни длъжности“.

Към днешна дата Actors Fund of America има над 38 000 непоискани депозита, 80% от които са за по-малко от $99.

Джеки Куган води интересен живот. Той намира отново славата и като възрастен – в ролята на Чичо Фестър от „The Addams Family“.

fester_lurch_1966-640x507

През 1938 година се жени за актрисата и пинъп модел от Втората световна война Бети Грабъл, но се развеждат три години по-късно. По време на войната той служи в армията като тогава пилотира самолет със 100 британски войници във вражеските японски територии. След това се завръща в Холивуд, където продължава безпроблемно с кариерата си в следващите 4 десетилетия макар и в не много големи филми.

betty-grable-world-war-ii-pin-up-1943-everett

Въпреки че през 50-те години участва във второкласни ленти като „Outlaw Women“ и „Escape from Terror“, често е канен по телевизионни предавания и шоа включително и в „Alfred Hitchcock Presents“. Освен в „The Addams Family“ той участва и в сериали като „The Wild Wild West“, „I Dream of Jeannie“, „The Brady Bunch“, „The New Scooby Doo Movies“, „Love American Style“, „Hawaii Five-O“ (първият.

Джеки не е единственото дете звезда, което прибягва до съд, за да разполага с парите си. През 90-те години Маколи Кълкин от „Home Alone“ съди родителите си по същата причина, както и Куган. Няколко години по-рано Гари Колман от сериала „Different Strokes“ печели над $1 милион в дело срещу родителите си, които изхарчват почти $4 милиона от парите му. През 2000 година Лий Ан Раймс, тогава на 17 години, съди баща си Уилбър Раймс и мениджъра си Лайл Уолкър за $7 милиона. Тя твърди, че двамата са изтеглили 30% от приходите й като са удвоили мениджърските такси, както и че са въртяли други престъпни схеми. В крайна сметка двете страни се споразумяват.

 
 
Коментарите са изключени за Децата актьори и закона на Куган

Повече информация Виж всички