Бяха намерени скални рисунки заедно със следи от динозаври в Бразилия

| от |

В местността Сероте де Летрейро в района Суса, щата Параиба, се намират три скални разкрития, където бяха открити вкаменени отпечатъци от стъпки на тероподи, завроподи и игуанодонти от ранната креда (преди 145 до 100 милиона години). И не само това – в района се намират и петроглифи: вид скално изкуство, създадено от хората в предколониалния период чрез директно издълбаване повърхността на скалата.

В ново проучване изследователите описват това безценно пресичане на палеонтологични и археологически елементи, каквито никога не са виждани в такава близост.

Следи от динозаври и скално изкуство са откривани заедно и преди – например в Австралия, Полша и САЩ – но „в нито един от тези случаи петроглифите не показват такава тясна връзка със следите, както в Сероте“, пишат изследователите в своето проучване.

„Безспорно е, че гравьорите са разпознали отпечатъците от стъпки и умишлено са изпълнили петроглифите около тях, установявайки символична връзка между човешкото графично изразяване и фосилния запис.“

Петроглифи и следи от динозаври. Отпечатъците от стъпки на тероподи са в бяло, а гравюрите – в оранжево. Снимка: Troiano et al., Scientific Reports, 2024 (CC BY 4.0)

Първите споменавания на динозавърски отпечатъци от региона датират от началото на 20-ти век и оттогава палеонтологичните аспекти на обекта са проучвани няколко пъти. Петроглифите обаче са получили много по-малко внимание, като никога не са били цялостно анализирани или разглеждани в комбинация с отпечатъците.

За да поправи това, екипът проучва обекта, като идентифицира три големи разкрития, на които са наблюдавани както отпечатъци, така и рисунки. На първата разкривка са открити още 22 символа, както и най-голяма концентрация на следи от тероподи – кладата, към който принадлежи T. rex.

Отпечатъци от стъпки на тероподи (A-F) в тясна връзка с петроглифи (D и F).
Снимка: Troiano et al., Scientific Reports, 2024 (CC BY 4.0)

Вторият съдържаше само два петроглифа, въпреки че изглежда някога е имало много по-голям брой, които впоследствие са станали нечетливи. В третия и последен извор са идентифицирани 30 издълбавания, както и обширни следи от рисунки и следи, оставени предимно от динозаври от вида завропод.

Петроглифи.
Снимка: Troiano et al., Scientific Reports, 2024 (CC BY 4.0)

Вариациите в стила на рисунките предполагат, че зад скалното изкуство стоят множество лица. Може и да не знаем какви са били те, но знаем, че са полагали голямо старание в труда си.

„В нито един от случаите не беше установено, че създаването на петроглиф е довело до увреждане на съществуващите отпечатъци, което предполага внимание от страна на създателите“, обяснява екипът.

Според изследователите „изключителното съпоставяне“ на палеонтология и археология в Сероте показва, че хората в предколониална Бразилия са се занимавали с фосилните находки, като активно са ги включвали в графичния си изказ и са ги използвали като помощно средство за установяване на културната си идентичност.

 
 
Коментарите са изключени за Бяха намерени скални рисунки заедно със следи от динозаври в Бразилия

Повече информация Виж всички