3200-годишният паяк с нож от Перу

| от |

Миналата година местни фермери, докато обработват земята си в района Ла Либертад в северозападната част на Перу, се натъкват на нещо неочаквано: руините на светилище с голяма стенопис, боядисани в нюанси на охра, жълто, сиво и бяло. Изследователите успяват да идентифицират това изображение като 3200-годишна картина на бог паяк, който размахва нож. Както Сам Джоунс съобщава за Guardian, фермерите, които използват тежки машини, за да разширят своите плантации от авокадо и захарна тръстика, случайно унищожават около 60% от комплекса на светините.

Регуло Франко Джордан, археологически директор на фондация „Аугусто Н. Визе“, казва, че храмът от кирпич вероятно е построен от членове на културата Куписник, a местоположението му близо до река предполага, че може да е почитало водните божества.

„Това, което имаме тук, е светиня, която би била церемониален център преди хиляди години“, казва той на Уго Родригес от перуанския вестник La República. „Паякът в светилището е свързан с водата и е изключително важно животно в предиспанските култури, които са живели според церемониален календар. Вероятно е имало специална, свещена церемония по водата, провеждана между януари и март, когато дъждовете се появяват от по-високите райони.“

Когато Джордан чува за откритието, той веднага отива на проучване. „Когато пристигнах“, казва той на държавната агенция Андина, „бях изключително изненадан да видя впечатляваща фасада с геометрични фигури.“ Джордан първоначално смята, че храмът може да е принадлежал на културата Мочика, която процъфтява в района между 1 и 8 век сл. Хр. Но той бързо осъзнава, че всъщност е от по-ранната култура Куписник. Тази култура започва около 1250 г. пр. н. е. и продължава до около 1 г. сл. Хр. През това време хората построяват първите известни храмове в района и създават керамика с форми на животни, плодове, човешки глави и къщи. Някои артефакти от Куписник съдържат изображения на паяци, които са свързани с дъжда, земеделското плодородие и жертвоприношение и регенерация, според музея на изкуствата Метрополитън.

Ферен Кастило, археолог от Националния университет в Трухийо, който участва в изследванията на храмовия комплекс, казва на Андина, че на мястото вероятно са се провели три различни етапа на строителство. Най-ранните руини са конични, докато вторите най-стари включват стената със стенописа. Изследователите все още не са изследвали евентуална трета част от комплекса.

Джордан е кръстил храма Томабалито или „малкият Томабал“ – препратка към Кастило де Томабал, древна стъпаловидна структура, разположена наблизо. Изследователите са регистрирали мястото за разкопки при местните власти. Според Сара Касконе на Artnet News правителството планира спешни дейности за запазване на обекта и е подало жалба за фермерите, които са повредили храма. Археолозите казват, че планират да проведат по-нататъшни изследвания на мястото, след като ограниченията на Covid-19 бъдат премахнати.

Arachne

Паяците са често срещан символ в много култури. В посткласическа Европа свети Конрад от Констанс от 10 век понякога е представян като епископ, който държи чаша с паяк. Според неговата история, докато той отслужвал Великденската литургия, паяк паднал в чашата му. Въпреки общоприетото вярване по онова време, че всички или повечето паяци са отровни; в знак на вярата си Конрад изпива виното с паяка в него.

За шотландския крал Робърт Брус паякът е вдъхновяващ символ, според легенда от началото на 14 век. Тя разказва за срещата на Робърт Брус с паяк по време на поредица от военни неуспехи срещу англичаните. Според една от версиите й, докато се приютява в пещера на остров Ратлин, той става свидетел как паяк се опитва неуспешно да изкачи копринената нишка до паяжината му. Въпреки това, поради постоянството си паякът в крайна сметка успява, демонстрирайки, че „ако в началото не успеете, опитайте, опитайте и опитайте отново“. Приемайки това като символ за надежда и постоянство, Брус излезе от скривалището си и в крайна сметка печели независимостта на Шотландия.

В полския фолклор и литература Пан Твардовски – магьосник, сключил сделка с дявола – е изобразен като избягал от дявола, който го отвежда в ада, и в крайна сметка живее на Луната, а единственият му спътник е паяк; от време на време Твардовски позволява на паяка да се спусне на Земята на конец и да му донесе новини от света по-долу.

 
 
Коментарите са изключени за 3200-годишният паяк с нож от Перу

Повече информация Виж всички