shareit

Вдигайте пазара, влакът идва

| от |

Югозападно от Банкок се намира железопътният пазар Маеклонг. Той е едно от най-популярните места за пазаруване на морски дарове в Тайланд. Но клиентите трябва да внимават: през пазара минава влак, който може да развали пазаруването ви, ако не успеете да излезете от пътя.

Пазарът получава прозвището си Talat Rom Hup („Пазар на дърпаните чадъри“) заради влаковете, които минават по няколко пъти на ден и заради които търговците трябва да прибират навесите на сергиите си.

Като по часовник, продавачите издърпват стоките си и повдигат тентите, за да направят място за поредния локомотив. Останалите – доставчиците и посетителите – се разминават с него много близо като често седят или стоят само на една страна. Някои стоки се оставят в кошниците и влака още малко и ще ги прегази, но все пак минава отгоре им. Дано някой ден тайландското правителство не смени изведнъж локомотивите без да каже на гражданите…

Малко преди да мине влакът, по звукова уредба се пуска сигнал, с който се предупреждава за наближаващата композиция. Ако някой е пропуснал звуковия сигнал, самият влак надува своята свирка докато минава. Също така минава с прилична възпитана скорост, а не с несъобразена.

Най-известен със своите морски дарове, пазарът продава и редица други стоки, включително плодове, зеленчуци, месо, закуски, дрехи и цветя.

Пазарът се намира близо до железопътната гара Маеклонг, която е последната спирка по едноименната линия. Тази линия (известна освен като Maeklong, също и като Mae Klong) е дълга близо 67 километра и свързва градовете Вангвианг Уай, Банкок и Самут Сонгкрам в централен Тайланд. Линията се състои от два участъка: източната част Махачай, която се движи между Самут Сахон и Вангвианг Уай и има 18 станции, и частта Бан Лаем, която минава между Самут Сахон и Самут Сонгкрам и има 15 станции. Двата участъка са разделени от река Та Чин при Самут Сакхон. Единственият начин за свързване между гарите от противоположните страни на реката е с лодка.

Сайтът TielandtoThailand разполага с повече снимки, както и съвети за фотографите, които се интересуват от заснемането на тази уникална градска гледка.

 
 
Коментарите са изключени за Вдигайте пазара, влакът идва