shareit

Тайният апартамент в Айфеловата кула

| от |

Айфеловата кула привлича милиони туристи всяка година. Огромната метална конструкция е смятана за едно от най-романтичните места във френската столица, освен това е построена за маркиране 100 години от Френската революция. Интересното е, че това сдание не е само елемент на френската инженерна мисъл. Присъстват и някои други интересни добавки като телеграф, оборудване за радио приемник и дори таен апартамент. Именно тези уреди в самата конструкция са били причината да бъде пощадена след 20 години от представянето си.

Точно тогава французите установили, че телеграфът може да е безжичен и след като огромната конструкция служила за много добра антена, правителството официално решава да остави обетка малко по-дълго време. През 1903 г. и 6 оставащи години преди бутане на съоръжението става ясно, че г-н Айфел започва да прави експерименти в малкото апартаментче, което се намира на около 304 метра от земята. Най-вероятно панорамата е повече от гарантирана. Именно там започват да се обособяват малки места за лаборатории.

Освен това е перфектното място за гледането на звезди, следенето на планетите и още много други. И през същата година французите най-накрая успяват да намерят правилната технология и основна причина за прекратяване на огромните мераци за свалянето на Айфеловата кула. Докато това време тече, Виктор Лустинг успява да продаде два пъти желязото на конструкцията. Благодарение на инженер Густав Ферие, кулата се превръща в първата система за безжично предаване на сигнали, които успяват да стигнат до Северна Америка.

И след това ще изиграе много важна роля през Първата Световна война, когато тази технология навигира кораби в Атлантически океан. Днес Айфеловата кула има годишно около 7 милиона души (изчисленията са направени на база на закупените билетчета за асансьора). Всеки посетител може да заплати допълнителни такси, за да се разходи в едно много специално и историческо място, а освен това има възможност за наемане на рецепцията, която е на 57 метра от земята и може да се използва за нощувки или евентуално за събития. Цената е по-сериозна – около 10 000 долара. Едно е сигурно, Густав не е имал никакви проблеми със съседите и други нисколетящи обитатели.

 
 
Коментарите са изключени за Тайният апартамент в Айфеловата кула