shareit

Планински паметник на изкуството изчезна от Баварските планини

| от |

Изкуството може да ни запознае с някои от най-великите шедьоври през вековете. Можем да видим тайната вечеря на Леонардо, както и Мона Лиза, можем да открием и други класически заглавия като „Звездна нощ“, включително и така наречените „Менените“ на Диего Веласкес. Същата картина в последствие се превръща в съвършен социологически пример за времето и изобразява най-точно статичното изображение.

Към това можем да обърнем внимание и на съвършената статуя на Давид, която може да се използва за уроци по анатомия. Всеки творец намира истинското си призвание. И докато сме на темата за изкуството, нека насочим вниманието си към планината Грюнтен в Южна Бавария.

През последните няколко години туристите могат да забележат огромен 2-метров дървен фалос. Никой не знае кой е авторът на това творение и как то е стигнало до върха на планината. Пандемията успя да удари изкуството и според в-к Guardian, допълнителният връх е изчезнал някъде през ноември. Дървената скулптура има легендарен статус и според мнозина е била подарък за семейство, което преценило, че въпросният член трябва да бъде поставен в планината. И до днес никой не е проявил собственост.

С тегло около 180 килограма, въпросното творение не е от най-мобилните. През годините мнозина планинари са успели да бъдат озарени от красотата на природата и очевидно – изкуството. Имайки предвид размерите и неудобните форми за пренасяне, можем да стигнем до заключението, че малцина изобщо биха приели това предизвикателство. Митичният дървен фалос се превръща в културна атракция и дори присъства в Google Maps под формата на „Културен монумент“.

gettyimages-1229624390-594x594

Според информацията, последната планинска разходка е била лишена от статута на дърворезбата, на неговото място имало само прах, което може да подсказва, че членът най-вероятно е бил срязан и преместен. Собственикът на най-близката хижа се оказва близо до въпросния паметник и първи споделя за изчезването. Без значение дали е бил одобряван или не, редица планинари са заявили, че са разочаровани от липсата. Кметът на близкото градче в Ратенбърг заявява, че липсата на фалоса е много тъжна новина, особено след като атракцията е успяла да привлече хора от целия регион, както и да се превърне в сериозна туристическа атракция.

Поставянето на дървената скулптура има своите позитиви. Най-близката баварска пивоварна, която стои непосредствено по пътя, отбелязва сериозен ръст на продажби, а в негова чест се създава дори и специална марка пиво – „Grünten-Zipferl“. Според местните жители, атракцията е била премахната от вътрешни хора, които са знаели как да го пренесат и по какъв начин да го демонтират. Немската новинарска емисия dpa заявява, че полицията е започнала издирване, но все още не е ясно дали това може да бъде смятано като престъпление – възможно ли е да се открадне нещо, което не е обявено за нечия собственост?

Първоначалната идея никога не е била да се достигне такъв статут. Без значение от липсата, полицията вече е започнала разследване. Нещо още по-забавно в целият случай е, че немците са готови да разгледат всяка улика по случая и да обърнат внимание на всеки слух, но за жалост такива липсват. Свидетели споделят, че преди няколко седмици скулптурата е паднала от своя пиедестал, преди да изчезне. Дали това е било случайно или не, не може да се знае. Това обаче означава, че почитателите на Бавария ще трябва да гледат само красивата природа, без добавките от човека.

 
 
Коментарите са изключени за Планински паметник на изкуството изчезна от Баварските планини