shareit

Най-големият симулатор на земетресения в света

| от |

Японската архитектура и строителните правила се развиват с времето, защото всички знаем какво е положението със земетресенията на острова. И понеже никакви изчисления, макети и модели, компютърни програми, нищо не може да замени истинските полеви тестове, появява се E-Defense – цял комплекс, в който японците построяват симулатор на земетресения в реални размери.

През 1995 трус с магнитуд 6,8 разлюлява Кобе. Това е шамарът, които събужда японското правителство.

„Общо“, пише архитектът Аластар Таунсенд, „около 150 000 са разрушени от труса и последвалите пожари, оставяйки 300 000 бездомни хора, а загиналите са 6 300.“ Много стари сгради не могат да издържат и падат, но и по-новите са засегнати повече от очакваното.

Таунсенд казва още: „За да се разсее всякакво съмнение, трябва да се построи модел на сградата в пълен размер и да се подложи на земетресение и така да се видят слабите точки.“

Така Националният институт по земни науки и превенция на бедствия (NIED) създава симулатора, който може да разтърси сграда с еквивалента на магнитуд 7. Така се появява E-Defense през 2005. Машината „е инженерно бижу“, казва Таунсенд.

В Експерименталната Сграда, други по-малки и пълни със сензори сгради се поставят върху платформа, която ги разклаща, симулирайки сеизмични движения. Резултатите се анализират и се решават поправки по сградата.

Платформата се мърда чрез хидравлики, задвижвани от огромен двигател с мощност 4 300 конски сили.

Освен самите сгради, наблюдава се и поведението на различни мебели в нея, както и отделните й стаи. Има и по-малка платформа, както и симулатор на бури, както и на криосфера (част от земната система, която съдържа замръзнала вода под една или друга форма). Последният има машина за сняг и вятър.

В Япония трусовете са ежедневие и затова живущите ги очакват. Някои агенции за недвижими имоти рекламират сградите си с видеа като горните.

Това примирение с природната обстановка създава много специфични традиции и методи в строителството на острова. Като самозахващащите се дървени сглобки, каквато можем да видим на картинката. Те не използват болтове или лепило и така са по отпуснати. Заедно с отпуснати основи, сградите се клатят по време на трус, а не падат.

 
 
Коментарите са изключени за Най-големият симулатор на земетресения в света