shareit

Можете да си купите вероятно обитаван от духове замък с тайна градина и вито стълбище

| от |

В разцвета си замъкът Ърлшал, имение от 16 век в графство Файф, е домакин на двама от най-известните владетели на Шотландия: Мария I Стюарт (кралицата на Шотландия), и нейния син Джеймс VI и I. Първоначално зает от потомци на друг известен Шотландският крал Робърт Брус, историческият замък в момента е обявен за продан, съобщава Михайла Фрил за Insider.

Разположен на 100 километра от Единбург и на 10 километра от крайбрежния град Сейнт Андрюс – известен като родното място на голфа – имотът, който няма официално обявена цена, идва в комплект и с история за призрак, който го обитава. Според Савилс, агенцията, която предлага замъка, „стъпките на барон от 17 век с прякор „Кървавия Брус“, могат да се чуят по спираловидните стълби на Ърлшал и до днес.“

Построен през 1546 г., замъкът на три нива с площ 800 квадратни метра разполага с 10 спални с високи, украсени тавани, каменни камини и тайно стълбище, водещо към главната трапезария. Според Добрина Жекова от Travel and Leisure, тази трапезария с дължина 15 метра разполага с ръчно изписан таван, изобразяващ гербовете на шотландските кралски семейства.

Огромните прозорци на замъка са необичайни за периода, тъй като средновековните структури често са строени с тесни прозорци в случай на нападение. Други открояващи се характеристики на дома включват библиотека, оръжейна стая и кухня.

Когато родът на Брус умира през 1708 г., семейство Хендерсън от Фордъл наследява замъка. Според обявата на Савилс, домът е „в изоставено и занемарено състояние“, след като семейство Хендерсън го продава през 1824 г.

Известният шотландски архитект Робърт Лоримър ръководи реставрацията на имота в края на 19 век. Въпреки че сега имението разполага с модерни удобства, като шест бани и гараж за пет коли, Лоримър се старае да запази автентичния вид на замъка от епохата на Тюдор.

Както отбелязва Travel and Leisure, архитектът добавя и три вили, които могат да се използват като къщи за гости, и създава няколко оградени градини, включително овощна градина, розова тераса, тисова алея, тайна градина и топиарна морава със 125-годишна стари тисове.

4112 year Yew 3

4112-годишен тис в Турция

„Вълшебството е всичко за Лоримър, който възстановява замъка и очертава градините“, казва Джейми Макнаб, агент по недвижими имоти от Савилс, пред Мери К. Джейкъб от New York Post. „Това е истински замък със сводести стаи на приземния етаж, Голяма зала, тайни спираловидни стълби и дупки от мускети!“

Говори се, че поне един исторически обитател на замъка е не е минал в отвъдното: Андрю Брус, шести барон на Ърлшал. По времето на барона, пише Елън Гутоски за Mental Floss, шотландските презвитериани протестират срещу статута на монархията като глава на Църквата на Шотландия. Привърженик на кралете Стюарт, Андрю може би спечелва прякора „Кървавият Брус“ заради бруталната тактика, която използва в битката при Айрдс Мос през 1680 г., когато се твърди, че отрязва ръцете и главата на лидера на презвитерианите Ричард Камерън.

Говорител на Савилс отказва да коментира дали имота наистина е обитаван от дух или не, като казва за Insider, че това би било „безполезно“ за продажбите.

 
 
Коментарите са изключени за Можете да си купите вероятно обитаван от духове замък с тайна градина и вито стълбище