shareit

Кварталът може да повлияе на развитието на мозъка на децата

| от |

Децата, които израстват в по-неблагоприятни квартали – което означава такива с лошо качество на жилищата, повече бедност и по-ниски нива на заетост и образование – показват видимо увеличение на мозъчната активност, когато гледат емоционални лица на екран, според ново проучване. Но е важно да се отбележи, че тази реакция е вярна, само когато възрастните в тези квартали нямат и твърди, споделени методи за предотвратяване на престъпността и насилието.

Открития подчертават, че мястото, където живеят децата, както и ресурсите на останалите живущи в квартала, могат да повлияят на развитието на мозъците им. Но съседите могат да помогнат за защитата на малките от тези ефекти, когато са в състояние да изградят положителни социални норми за грижа един за друг и предотвратяване на насилието.

За да стигнат до тези открития, учените набират семейства от квартали в Южен Мичиган с нива на бедност над средните. След това използват функционален магнитен резонанс (fMRI), за да измерят мозъчната активност на подрастващите, докато те гледат екран, на който се показват лица с различни израженията, различни емоции. Фокусът е върху мозъчната активност в амигдалата – област на мозъка, отговорна за разпознаване на заплахи и обработката на емоциите.

Използвани са данни от преброяването на жителите на квартала за фактори като нива на собственост на жилища, процент на семействата, живеещи под прага на бедността, и процент безработни, за да се измери неравностойното положение на квартала. След това молят произволно избрани съседи на всяко семейство да отговорят на въпроси относно социалните норми и привички в техните квартали, особено по отношение на общите практики и настроения относно превенцията на престъпността и насилието.

Те откриват, че младежи на възраст от 7 до 19 години, които живеят в квартали в по-неравностойно положение, имат по-голяма реактивност в амигдалата към уплашени и ядосани лица. Но съседите, които споделят силни социални норми, като например споделеното вярването, че възрастните трябва да направят нещо, ако децата се карат, изглежда компенсират този ефект. Това означава, че неравностойното положение на квартала е свързано с реактивността на амигдалата, само когато съседите са имали по-непристрастно отношение към предотвратяването на насилието.

MRI Location Amygdala up

Амигдалата

Защо това има значение

През 2020 г. приблизително 6,4 милиона деца в САЩ са живели в квартали с нива на бедност от 30% или повече. Проучванията показват, че младежите, израстващи в по-бедни квартали, са по-склонни да се представят по-зле в училище и да имат по-големи проблеми с психичното здраве.

Неблагоприятните квартали създават по-високи рискове за децата, които рискове надхвърлят ресурсите или среда на семейството. Това е така, защото тези места увеличават излагането на децата на насилствени престъпления и физически опасности като замърсяване, токсични вещества и улично движение и намаляват достъпа до възможности за здравословна храна и висококачествени училища.

Изследване, заедно с други скорошни проучвания, подчертава, че неблагоприятното положение в квартала може да „влезе под кожата“ на детето. С други думи, може да се отрази на развитието му, като оформи структурата и функцията на мозъка, в допълнение към засягането на други системи на тялото, като системата за реакция при стрес.

За съжаление, проучванията показват, че такива структурни фактори като къде се изградждат магистралите и как са дефинирани границите на кварталите, могат да концентрират неблагоприятното положение в конкретни места. Това от своя страна затруднява съседите да изградят силни взаимоотношения и норми. Така че, въпреки че съседите могат да работят за насърчаване на по-положителна среда за децата, може да са необходими промени на политическо и местно административно ниво, за да им се помогне да процъфтяват в по-необлагодетелстваните си условия.

Какви други изследвания има по въпроса

Скорошни проучвания на други изследователи се опитват да разберат защо животът в неравностойно положение засяга развитието на мозъка и да идентифицират допълнителни фактори, които могат да предпазят децата.

Например, в рецензирано проучване, което все още не е публикувано, изследователите установяват, че смъртоносното насилие с огнестрелно оръжие в рамките на километър от къщите на децата е свързано с комуникацията между областите на мозъка, важни за обработката на емоциите и саморегулирането. И подобно на основносто проучване, което споменахме, те установяват, че този ефект се компенсира от положителни съседски отношения.

 
 
Коментарите са изключени за Кварталът може да повлияе на развитието на мозъка на децата