shareit

Какво стана с къщата, в която се самоуби Кърт Кобейн

| от |

Изминаха почти три десетилетия, откакто къщата на Кърт Кобейн в Сиатъл се превърна в място на една от най-трагичните сцени в историята на музиката. На 8 април 1994 г. фронтменът на Nirvana е намерен мъртъв след като се е самоубил в оранжерията си – трагедия, която оставя зейнала дупка в сърцата на феновете на рока навсякъде.

Къщата е на Кобейн само от три месеца, преди електротехник да намери тялото му. След като бяга от рехабилитацията си и купува гилзи за пушкa, музикантът тихомълком се връща у тях, без никой да знае. Приятели, роднини и полиция го издирват с дни преди непознатият да го намери мъртъв.

Въпреки че бележката му подкрепя официалната причина за смъртта, мнозина все още имат въпроси и спекулират, че той може всъщност да е бил убит. Но каквито и да са мненията, трагедията си остава трагедия. И до ден днешен феновете правят поклонения и изразяват скръбта си в парк близо до сгушеното в дървета място.

Всъщност, оттогава къщата на Кърт Кобейн е купувана и реновирана няколко пъти.

Холивуд Хилс заедно с популярния знак

Домовете на Кърт Кобейн: От Абърдийн до Холивуд Хилс

Кърт Доналд Кобейн е роден на 20 февруари 1967 г. в Абърдийн, Вашингтон. Повлиян от The Beatles и Ramones, той започва да пее и свири на китара още от ранна възраст. Когато е на 9 обаче, родителите му се развеждат, което го хвърля в депресия и отчаяние, защото вече няма стабилно семейство.

Въпреки че днес къщата на Кобейн, в която израства, е забележителност, той почти не прекарва време в нея. Младежът напуска гимназията в Абърдийн, за да създаде група и да намери сродни души. Така се сформира Nirvana, след като се среща с басиста Крист Новоселич и барабаниста Чад Чанинг през 1987 г. Дебютният им албум, Bleach, излиза и се радва на местен успех през 1989 г., но Nirvana наистина избухва, след като Чанинг е заменен от Дейв Грол.

Следващият албум – Nevermind от 1991 г. – превзема индустрията и коронясва Кобейн като крал на зараждащия се гръндж жанр. Въпреки това, той се чувства неудобно в новата си слава и преминава от марихуана към хероин, за да самолекува доживотните си стомашни болки. Започва да се среща и с певицата Кортни Лав, която споделя пороците му.

Кобейн се жени за Лав само дни след като Nirvana приключва турнето си през 1992 г. Pacific Rim в Хонолулу, Хавай. Според RadioX, само осем души присъстват на частната церемония на плажа Уайкики на 24 февруари. Кобейн носи пижама и гватемалска чанта, докато Лав е с рокля, някога собственост на актрисата Франсис Фармър.

Грол присъства на церемонията, но Новоселич я бойкотира от страх, че Кобейн все още употребява хероин и от общо недоверие към младоженката. Лав обаче вече е бременна с дъщерята им – която се ражда на 18 август в Лос Анджелис.

Младото семейство бързо купува дом от 230 квадратни метра в Холивуд Хилс на Алта Лома Терас 6881. Построена през 1921 г., къщата е на три етажа с балкони и камина. Докато двойката е извън града един уикенд, къщата е наводнена, което кара Кобейн да се върне в Сиатъл – и да търси друга къща.

Последният дом на Кърт и място на трагичната му смърт

Домът в Сиатъл

Семейство Кобейн намира своя красив нов дом в богатия Дени Блейн в Сиатъл през януари 1994 г., според The ​​New York Post. Имотът с площ от 650 квадратни метра на булевард Лейк Уашингтън 171 се намира върху почти един акър земя и включва криволичеща алея, водеща до път на върха на хълм с изглед към езерото Вашингтон.

Къщата е построена през 1902 г. и има четири спални, пет бани и оранжерия, сгушена на върха на гараж за две коли. Тя струва на Кобейн 1,48 милиона долара и е заобиколен от буйна зеленина. В съседство е парк Вирета, който оттогава се превръща в негов неофициален мемориален обект.

Домът на семейството е всичко, което те искат: просторен, отдалечен и тих. Но трагично им служи само три месеца, преди да стане сцена на самоубийството на музиканта, тъй като борбата на Кобейн със славата и злоупотребата на наркотици нараства до небесата. Турнето на третия албум на Nirvana In Utero стартира своя европейски етап през февруари.

Преди концерта в Мюнхен на 1 март Кърт и съпругата му се скарват по телефона, след което той казва на подгряващата група, че планира да се разведе с Лав, както и да напусне Nirvana завинаги. Кобейн прекратява шоуто в рамките на един час и принуждава групата да вземе 10-дневна почивка. След това лети за Рим, за да се срещне със семейството си, но предозира с Рохипнол на 4 март.

В бележката, оставена от Кобейн от този опит за самоубийство се посочва, че той „по-скоро ще умре, отколкото да премине през още един развод“, позовавайки се и на онзи от детството си. В крайна сметка се завърна в Сиатъл, където съпругата му, роднините и колегите му колективно се опитват на 25 март да го накарат да постъпи в клиника – което обаче само го подтиква да напусне и да остане при свои познати наркодилъри.

Докато в крайна сметка лети за Калифорния, за да влезе в Центъра за възстановяване от зависимости Exodus, той моли и приятеля си Дилън Карлсън да му купи пушка 20 калибър. Оставя я у дома и тогава лети за Лос Анджелис, но бяга от съоръжението на 1 април – и прекарва една последната седмица в дома си сам.

Втората бележка

Къщата на езерото Уошингтън, наскоро продаден за 7,1 милиона долара

Електротехник намери тялото на Кобейн в къщата в оранжерия над гаража. Според доклада на съдебния лекар, смъртта е причинена от самоубийство с изстрел. Докато пушката, патроните и новата бележка близо до тялото му предполагат същото, в общественото пространство се появяват редица теории, че е бил убит.

Кортни Лав разрушава гаража и оранжерията, след което продава къщата за 2,9 милиона долара през 1997 г. на бизнесмена от Сиатъл Юянг Уолтър младши. Лав се връща в Лос Анджелис и там се опитва да се справи с последствията от смъртта на съпруга си. Докато някои фенове на Nirvana се отнасят към нея като към скърбяща вдовица, други я подозират в убийство.

„Не обичам много да ходя в Сиатъл“, казва тя през 2014 г. „Прекрасно е, обективно. Дендрариума е страхотен. Но това ме плаши по очевидни причини… Беше война, времето след смъртта на Кърт.

Къщата на Кърт Кобейн е реновирана за първи път през 1999 г., според Curiosity. Вече 65-годишният, Уолтър и семейството му живеят в дома 23 години, преди да го обявят за 7,5 милиона долара през 2019 г. Окончателният ремонт приключва през юли 2021 г. и в дома сега има винарска изба, дрешник и подови настилки от твърда дървесина във всяка стая.

В крайна сметка е продадена за $7,050,000 на 24 август 2020 г. Това, което някога е било частният дом на любима рокзвезда и и сцена на неговото зловещо самоубийство, сега е щастлив нов дом на анонимен купувач, който я купува от компанията CSK Washington Investments.

Що се отнася до дома от детството на Кобейн в Абърдийн, къщата с площ от 140 квадратни метра е добавена към регистъра на Държавния департамент по археология и опазване на историческото наследство на Вашингтон през юни 2021 г. Междувременно бившият му имот в Лос Анджелис е продаден за неразкрита цена на анонимен купувач същия месец.

 
 
Коментарите са изключени за Какво стана с къщата, в която се самоуби Кърт Кобейн