Една пресъхнала река може да обяснява как са построени пирамидите

| от |

Защо десетки от древните египетски пирамиди се намират в една невзрачна ивица безплодна пустиня, далеч от бреговете на съвременната река Нил? Може би, както сочат новите изследвания, причината е, че те са били построени по протежение на клон от речната система, който оттогава е пресъхнал.

https://www.youtube.com/watch?v=sMY2u6ySevw

Тази теория не само обяснява местоположението им, но може и да хвърля известна светлина върху начина, по който са били построени преди повече от 4500 години.

Над 30 пирамиди са разположени по вертикална ивица между Гиза и Лищ по ръба на негостоприемната Западна пустиня, част от Сахара. Сред тях е и Голямата пирамида в Гиза – може би най-известната древноегипетска пирамида и едно от единствените седем чудеса на древния свят, които все още съществуват.

Полето на пирамидата се намира на доста голямо разстояние от днешната Нил. Известно е обаче, че реката се е променила значително през хилядолетията и вероятно в миналото е имала много по-голям дебит, както и разклонения, които вече не съществуват.

Изследователският екип застава пред пирамидата на храма в долината Унас, която е действала като речно пристанище в древността. Снимка: Eman Ghoneim

В новото изследване учените разглеждат сателитни снимки, за да потърсят възможното местоположение на някогашен речен клон в близост до подножието на платото на Западната пустиня покрай полетата с пирамиди. След като откриват обещаващ кандидат, те се отправят към района, за да извършат геофизични проучвания и да съберат проби от седименти.

Според тях, работата им разкрива доказателства за 64-километров древен клон на река Нил, който е изчезнал. И предлагат дългата река да бъде наречена „Ахрамат“, което на арабски означава „пирамиди“.

„Дължината вероятно е била наистина, наистина голяма, но и ширината на този клон в някои райони е била огромна. Говорим за половин километър или повече по отношение на широчината, което е еквивалентно на днешната широчина на течението на Нил“, казва д-р Еман Гонейм, водещ автор на изследването от Университета на Северна Каролина в Уилмингтън след като представя изследването на 13-ия Международен конгрес на египтолозите.

Водното течение на древния клон на Ахрамат граничи с голям брой пирамиди, датиращи от Старото царство до Втория преходен период на Древен Египет. Снимка: Eman Ghoneim et al.

Изглежда клонът на реката е започнал да се поглъща преди около 4200 години, във вековете след построяването на пирамидите. Вследствие на силна суша ивицата се покрива с навяван от вятъра пясък, който погребва реката под пустинна покривка.

„С изчезването на водите древноегипетските градове и селища също изчезват, а ние всъщност нямаме представа къде да ги открием“, допълва д-р Гонейм.

Преди да изчезне, подобен речен клон би бил безценен инструмент за построяването на пирамидите.

Вместо да се пренасят огромни количества камъни по пясъка, водният път би позволил плавно да се транспортират тонове материал и работници.

„Ако навсякъде в този конкретен район има пирамиди, то в миналото трябва да е имало водни басейни, които да са пренасяли или улеснявали транспортирането на камъни и голям брой работници до тези места“, заключава д-р Гонейм.

 
 
Коментарите са изключени за Една пресъхнала река може да обяснява как са построени пирамидите

Повече информация Виж всички