shareit

Dispatchwork: Красотата на здравината, строителството и шаренията

| от |

Въпреки че от Лего се правят неща като кули по 30-40 метра, които получават рекорди на Гинес, трудно ни е все пак да си представим блокчетата като нещо повече от детска играчка. Германският художник Ян Ворман обаче може и го прави с инсталацията си „Dispatchwork“.

Ворман използва конструктора, за да запълни дупки в рушащи се стени и сгради. Цветният проект му позволява да придава доза жизненост и изненада в тези западнали фасади. Не е чудно в такъв случай, че Ян е известен надлъж и нашир като Човекът Лего. Много от неговите произведения включват по един или друг начин тухлите Лего. Някои стени имат само десетина стратегически позиционирани легота, докато други са запълнени с блокове от парчета. Лего архитектурата не е съвсем нова идея, но самото представяне на Ворман е уникално.

Landesgartenschau BA013

Ворман е роден в Бамбург, Германия. Първо решава да учи история и съхранение на изкуството, но по-късно преминава към изучаване на визуални изкуства.

Той започва проекта си през 2007 г. Първоначално се изисква Ворман да пътува до редица градове в рамките на 3 години. Неговата целта е проста – запълването на цепнатини в рушащи се стени с цветните строителни блокчета. Това е неговият начин да създаде свят в света. Проектът обаче в крайна сметка става изключително успешен. На този етап вече са минали над 10 години от началото на „Dispatchwork“. Оттогава той е пътувал до над 40 града по целия свят.


Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от dispatchwork (@dispatchwork) на

Ян Ворман обаче не е единственият извършител на тази инсталация. Нито изглежда да иска да бъде – той всъщност насърчава други хора от цял свят да участват в проекта. Мисли за него като за „глобална игра“. „Dispatchwork се цели в спомените ни от детството в абстрактни форми и ярки цветове, към глобално сътрудничество между хора, непознати един за друг. Хората, които обичат да споделят времето си в игри и нямат нищо против, когато построеното бавно „се разтварят“ обратно в детски кутии за играчки “, пише Ворман за мисията на Dispatchwork.

 
 
Коментарите са изключени за Dispatchwork: Красотата на здравината, строителството и шаренията