shareit

Бъкингамският дворец: по-неизвестните факти за една от най-известните сгради

| от |

Повече от век управляващите монарси на Великобритания използват Бъкингамския дворец като свое административно седалище. Завладяващата сграда е преживяла какво ли не – от бомбардировките по време на Втората световна война до един хитър крадец, който се промъква в него и задига бельо.

Ако някога решите да я посетите лично, ето 10 неща, които трябва да знаете за една от най-емблематичните и пищни къщи в Европа.

JohnSheffield

Джон Шефилд

Изначално Бъкингамският дворец е построен за херцог, а не за крал или кралица

През 1703 г. Джон Шефилд, първият херцог на Бъкингам, събаря съществуващата къща в Уестминстър и си построява нова на нейно място. Тази къща е закупена през 1761 г. от крал Джордж III, който иска да предостави на съпругата и децата си частен дом, който да не е твърде далеч от двореца Сейнт Джеймс, тогава официалната лондонска резиденция на кралското семейство. Когато през 1837 г. кралица Виктория се възкачва на престола, тя прави Бъкингам Хаус своя официална резиденция. Дотогава оригиналната сграда е претърпяла няколко ремонта и вече е самостоятелен дворец.

В стените на Бъкингамския дворец са погребани вкаменелости

Оолитовият варовик е седиментна скала, съставена от малки сфери. Използван е при изграждането на Бъкингамския дворец и много други забележителности, включително Емпайър Стейт Билдинг и Пентагона. В статия от 2017 г., публикувана в списание Scientific Reports, изследователи установяват, че този вид скали се образуват около минерализирани тела на микроскопични организми, а не около песъчинки, както се е смятало дотогава. Това означава, че стените на Бъкингамския дворец са пълни с малки вкаменелости, които може да са на възраст до 200 милиона години.

Веднъж един тийнейджър успява да проникне в двореца и да открадне бельото на кралица Виктория

Едуард Джоунс изглежда е бил обсебен от младата кралица Виктория през тийнейджърските си години. Никой не знае защо. През 1838 г. Джоунс е заловен, след като се промъква в Бъкингамския дворец и краде много от вещите на кралицата, включително няколко чифта нейно бельо. „Той влиза през незаключена врата или незатворен прозорец някъде на приземните етажи – в онези дни не е имало кралска охрана“, казва биографът Ян Бондесон пред BBC News. Джоунс е заловен да влиза в Бъкингамския дворец три пъти и признава, че всъщност е влизал много повече пъти. В крайна сметка е изпратен в чужбина, въпреки че се завръща за малко в Обединеното кралство като възрастен.

Удроу Уилсън е първият действащ президент на САЩ, който посещава Бъкингамския дворец

На път за конференция в Париж президентът Удроу Уилсън и първата дама Едит Уилсън посещават Обединеното кралство през декември 1918 г. В Бъкингамския дворец крал Джордж V организира банкет в тяхна чест, с което поставя началото на дълга традиция държавните глави на САЩ да посещават кралската резиденция. През 1977 г. президентът Джими Картър позорно нарушава протокола, като неочаквано целува по устните кралица Елизабет, кралицата майка.

Бъкингамският дворец е бомбардиран по време на Втората световна война

Въпреки че британското правителство ги съветва да се изнесат от Лондон по време на Втората световна война, крал Джордж VI и семейството му избират да останат в Бъкингамския дворец. Както казва съпругата му кралица Елизабет: „Децата няма да си тръгнат, ако аз не го направя. Аз няма да напусна, освен ако баща им не го направи, а кралят няма да напусне страната при никакви обстоятелства, независимо от всичко.“ Тя усъвършенства уменията си за стрелба с пистолет, като стреля по плъхове. Преди силите на Оста да капитулират, германските бомбардировачи отбелязват девет преки попадения в Бъкингамския дворец.

В Бъкингамския дворец има банкомат

Coutts & Co., предпочитаната от кралското семейство банката, е инсталирала банкомат в мазето на двореца. Другите удобства включват пощенски клон, киносалон, кафене и 78 бани. Джон Ленън веднъж казва, че Бийтълс са пушили трева в мъжката тоалетна на Бъкингамския дворец, когато са го посетили през 1964 г., но двама от колегите му от групата отричат тази история.

През 2017 г. жена офицер ръководи смяната на караула на двореца

Приемането на Британския закон за Северна Америка на 1 юли 1867 г. превръща Канада в самоуправляващо се владение на Обединеното кралство. В знак на признание към 150-годишнината от това събитие офицерът от пехотата на канадските въоръжени сили Меган Куто става първата жена, която ръководи смяната на караула, когато командваното от нея подразделение е поканено да защитава кралица Елизабет II в Бъкингамския дворец.

Т. нар. Кралски стандарт

Ако знамето на Обединеното кралство се развява, това означава, че царицата (или вече царят) я няма

Когато действащият британски монарх присъства физически в някоя от кралските си резиденции като Бъкингамския дворец, сградата издига кралския стандарт. Но когато той не е наблизо, стандартът се заменя с националния флаг.

Гостите на Бъкингамския дворец ядат много сандвичи

Всяко лято кралица Елизабет II е домакин на поне три градински партита в частната градина на Бъкингамския дворец с площ 157 декара, на които гостите консумират по около 20 000 сандвича на парти. „Гостите, които всяка година са общо около 30 000, се почерпват с чай от Бъкингамския дворец, сладкиши и имат възможност да разговарят неофициално с членове на кралското семейство“, казва Британската монархическа фондация.

 
 
Коментарите са изключени за Бъкингамският дворец: по-неизвестните факти за една от най-известните сгради