shareit

Зала 2 в НДК ще носи името на Крикор Азарян

| от |

Зала 2 в Националния дворец на културата вече ще носи името на големия режисьор Крикор Азарян.

„Не излизай на сцената, ако нямаш какво да кажеш“, припомни директорът на НДК Мирослав Боршош думите на Азарян.

В понеделник започва ремонтът на амфитеатралната зала и през новия сезон тя ще бъде втората най-голяма сцена след Народния театър, в която ще се играят качествени представления.

С каузата Театър „Азарян“ ще бъде натоварен един от най-талантливите съвременни български драматурзи – Яна Борисова. За първия сезон ще бъдат поканени някои от най-добрите български режисьори, които да реализират своите постановки, като успоредно с това ще бъдат поканени и най-младите творци, които в момента не работят достатъчно активно. „Ще представим няколко от най-добрите и интересни представления, които в момента се изнасят в театри извън София“, каза от своя страна Яна Борисова. Тя заяви и амбициозната цел да бъдат възстановени няколко от най-значимите представления, които вече не се играят, но които имат своето историческо място в българския театрален живот.

Изключително важен акцент в програмата на новата театрална зала „Азарян“ ще бъде поставен и върху българската драматургия.

„Зала 2 беше онова елитно пространство, в което се работеше на проектен принцип преди промените – нещо немислимо за онзи период. Тук са се раждали изключително интересни театрални проекти на Леон Даниел, Вили Цанков, Юлия Огнянова, Хачо Бояджиев“ и много други, припомни дъщерята на Азарян – Хермина. Творческа следа са оставили и Иван Пантелеев, Галин Стоев, Теди Москов с неговите „Фантасмагории“ по Хофман“, допълни още известният ни театровед.

Последната продукция на НДК, поставяна в Зала 2 е танцовият спектакъл „Вечерята“ на Робърт Таниън преди 13 години, припомниха от НДК.

Крикор Азарян ни напусна на 14 декември 2009 г. Ако бе сред нас днес, то на 14 март той щеше да навърши 81 години. Коко Азарян бе един от най-талантливите режисьори на България и остави десетки постановки след себе си. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Зала 2 в НДК ще носи името на Крикор Азарян