shareit

Почина Тери Пратчет

| от |

Почина писателят Тери Пратчет. Информацията бе съобщена от неговите издатели.

66-годишният сър Тери Пратчет е най-продаваният автор във Великобритания за 90-те години. Най-известен е със серията си от комични фентъзи романи за Света на Диска.

Сър Тери Пратчет страдаше от болестта на Алцхаймер.

В негова памет припомняме някои от най-запомнящите се цитати:

„Не можеш да отложиш неизбежното. Защото рано или късно стигаш до мястото, където неизбежното просто седи и чака“.

„Боговете не обичат хората да не вършат нищо. Ако не са заети непрекъснато, хората биха могли и да се замислят. Част от мозъка съществува, за да не позволи това. И постига резултати. Кара хората да скучаят насред чудеса“.

„Гравитацията е навик, от който е трудно да се откажеш“.

„Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект“.

На 66-годишна възраст, след продължителна битка с болестта на Алцхаймер, почина световноизвестният британски писател Тери Пратчет, съобщават световните агенции.

На 11 декември 2007 г. той публично обяви, че страда от ранен стадий на болестта на Алцхаймер. По-късно направи сериозно дарение на Тръста за изследване на болестта и засне предаване за Би Би Си, проследяващо опита му с болестта.

Сър Тери Пратчет е автор на научна фантастика и фентази, най-продаваният писател във Великобритания за 90-те години на миналия век. Нашумява с поредицата фентъзи романи за Света на Диска.

До декември 2007 г. е продал 55 милиона книги по света с преводи на 36 езика. Пратчет е вторият най-четен автор във Великобритания и седмият най-четен неамерикански автор в САЩ. През 2001 печели медала Карнеги за романа си „Изумителният Морис и неговите образовани гризачи“.

Тери Пратчет е офицер на Британската империя от 1998 г. и рицар-бакалавър от 2009 г. заради приносът му към литературата.

Роден е в селото Форти Грийн, което сега е част от Бейкънсфийлд, графство Бъкингамшир, на 28 април 1948 година. От 1959 г. учи във висше техническо училище в Уайкъмб.

Неговият първи разказ „The Hades Business“ е публикуван в училищното списание през 1961 г., а през 1963 г. в професионално издание. След това напуска училище и се заема с журналистика. Неговият първи роман „Килимените хора“ е публикуван през 1971 година.

 
 
Коментарите са изключени за Почина Тери Пратчет