Оцелелите оригинални копия на Магна Харта ще бъдат събрани заедно за пръв път

| от |

Четири от оригиналните копия на Магна Харта (Велика харта на свободите) – един от най-важните документи в британската история, за пръв път ще бъдат събрани заедно догодина по случай 800-годишнината от подписването й, предаде Ройтерс.

Постановявайки за пръв път, че никой, дори и монарх, не стои над закона, документът първоначално представлява мирен договор между крал Джон Безземни и разбунтували се барони. Подписан е през 1215 г. в Рънимийд, Съри. В действителност Магна Харта не успява да запази мира, но се превръща в символ на Върховенството на закона и полага основите за конституционната монархия във Великобритания.

Крал Джон поръчва на писарите си няколко копия на документа. От тях оцеляват четири. Двете се съхраняват в Британската библиотека, едно – в катедралата в Линкълн и едно – в катедралата в Солсбъри. Чрез жребий трите институции ще предоставят възможност на 1215 души да видят събраните заедно четири копия в Британската библиотека на 3 февруари следващата година. След това двете копия ще бъдат върнати в катедралите. По случай годишнината и трите нституции планират изложби на Магна Харта догодина.

С БТА

 
 
Коментарите са изключени за Оцелелите оригинални копия на Магна Харта ще бъдат събрани заедно за пръв път