shareit

Антиваксърите вече отказват да ваксинират и кучетата си

| от chronicle.bg |

Ефектите на антиваксърското движение стават още по-сериозни със смъртта на все повече хора по света от заразни болести като дребната шарка. Сега обаче това движение се развива и извън човешкото поле – към това на домашните любимци.

Ветеринарите в САЩ наблюдават спад в броя на кучетата, водени за ваксина, заради фалшиви новини в социалните мрежи, които гласят, че кучешките ваксини могат да причинят рак и „кучешки аутизъм“.

куче, ваксина

Фейбук групи като CHC Canine Health Concern твърдят, че „ваксините всъщност са най-големият източник на здравословни проблеми при домашните любимци в момента“. Други групи пък споделят новини като „Ново проучване свързва смъртта при домашните любимци с прекаленото ваксиниране“, публикувана от известния сайт за фалшиви новини YourNewsWire.

Ветеринарни експерти по цял свят предупреждават, че ако не ваксинираме кучето си, последствията могат да са точно тези, от които си мислим, че го защитаваме. Гудрън Раветс, старши вицепрезидент на Британската ветеринарна асоциация, казва: „До момента няма надеждни научни доказателства, които да доказват аутизъм при кучетата или да свързват аутизма с ваксините. Те спасяват животи и са важно средство, с което да поддържаме любимците си здрави. Всички медикаменти имат странични ефекти, но в случая с ваксините те са изключително редки и ползвите многократно надхвърлят риска от нежелана реакция.“

 
 
Коментарите са изключени за Антиваксърите вече отказват да ваксинират и кучетата си