shareit

К. С. Луис: Любовта се радва и на малко, ала иска всичко

| от chronicle.bg |

Няколко мъдри мисли на великия писател можете да прочетете в галерията ни.

Клайв Стейпълс Луис, авторът на „Хрониките на Нарния“, е роден на днешния ден през 1898 година. Освен писател, той е и теолог, въпреки че няма официално образование по теология. Луис израства в набожно семейство, но на 15-годишна възраст става атеист: „Бях много сърдит на Господ за това, че не съществува“. По-късно обаче признава, че Бог съществува и след разговор с католика Толкин отново се връща в англиканството, в което бил кръстен.

Още от малък има интерес към литературата и често пише и илюстрира свои собствени истории. Баща му е адвокат и затова у тях винаги има книги за четене. Луис е обучаван от частни учители преди да учи в училище в Уотфорд след като майка му умира от рак. Скоро след постъпването на Луис обаче училището е затворено заради липса на ученици. Той сменя училищата, но напуска няколко месеца по-късно заради дихателни проблеми и отива в санаториум в Англия.

Не е изненадващо за Клайв Стейпълс, че като тийнейджър е удивен от легендите от Скандинавия. Забелязва се и промяна в творчеството му – от света Боксен, управляван от животни, който измисля с брат си, към нови форми: епос и опера.

К. С. Луис и Дж. Р. Р. Толкин са приятели като и двамата са водещи фигури във Факултета по англицистика в Оксфордския университет и в литературния клуб „Инклинги“.

Към края на живота си Луис има здравословни проблеми и е диагностициран с нефрит, който причинява отравяне на кръвта. Няколко години по-късно през 1963 г. той е приет в болница. На следващия ден получава сърдечен удар и изпада в кома, от която неочаквано се събужда на следващия ден. Здравето му продължава да се влошава и е диагностициран с последна фаза на бъбречна недостатъчност.

На 22 ноември 1963 г. Луис припада в спалнята си в 17:30 ч и умира няколко минути по-късно, точно една седмица преди 65-тия си рожден ден. Погребан е в двора на църквата „Света Троица“ в Хедингтън, Оксфорд. Десет години по-късно умира и брат му, Уорън Хамилтън Луис, който е погребан до него.

Книгите на К. С. Луис са преведени на над тридесет езика и от тях са продадени милиони екземпляри. Книгите от поредицата „Хрониките на Нарния“ са най-популярни и са адаптирани за сцена, телевизия, радио и кино.

 
 
Коментарите са изключени за К. С. Луис: Любовта се радва и на малко, ала иска всичко