shareit

Шрапнел показва, че MH17 е бил свален с „Бук“

| от |

Метален фрагмент от мястото на падналия пътнически самолет на Malaysia Airlines в Украйна показва, че е бил свален с „Бук“ – зенитно-ракетен комплекс земя-въздух, съобщи холандска телевизия, цитирана от Ройтерс.

Това доказателство подкрепя теорията, че MH17 е бил свален от проруски сепаратисти в Източна Украйна, които по това време са контролирали района.

То е открито от холандски журналист до село Грабово няколко месеца след инцидента през юли 2014 година, при който загинаха общо 298 пътници и екипаж.

Холандският телевизионен канал RTL обяви, че на отломката има шрапнел, който е бил проверен от международни експерти, включително от военни анализатори на IHS Jane’s в Лондон, които са открили, че отговаря на използваните от „Бук“ боеприпаси.

Русия твърди, че самолетът е свален от украинската армия.

Холандският борд за безопасност, който води разследването за установяване причините за катастрофата, обяви, че разследването върви с пълна сила и че се е фокусирал към много повече източници, а не само върху шрапнела.

Докладът на борда се очаква през лятото.

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров постави под въпрос информацията, заявявайки, че разкритото е пълна измислица. / NewsBG

 
 
Коментарите са изключени за Шрапнел показва, че MH17 е бил свален с „Бук“