shareit

Самолет кацна аварийно в Санкт Петербург

| от |

Руски самолет „Боинг 737“ на авиокомпанията UTair, който е излетял от московското летище „Внуково”, е извършил аварийно кацане на летище „Пулково“ в Санкт Петербург.

На борда на летателния апарат се намират 73 пътници и 6 души екипаж.

Причина за предприетите действия е, че по време на полета единият двигател е отказал.

Не е пострадал нито един от пътниците.

Самолет Boeing 737 на руската компания UTair със 79 пасажери и екипаж на борда е поискал спешно приземяване на основното летище на Санкт Петербург – „Пулково“.

Според източник от руската авиационна индустрия самолетът е успял да кацне благополучно на летище „Пулково“ към 11:25 ч. наше време, след като неговият екипаж е съобщил, че един от двигателите е отказал и поради това е било поискано спешно приземяване.

От руското министерство за спешни ситуации заявиха, че на този етап не могат да коментират информацията.

Руската въздухоплавателна компания UTair обаче потвърди, че самолет на компанията от модела Boeign 737 е поискал спешно приземяване на летището на втория по големина град в Русия и заяви: Самолетът успя да се приземи благополучно, като няма ранени пътници.

Компанията UTair е третата по големина въздухоплавателна компания в Русия и е притежание на пенсионния фонд на петролната компания „Сургутнефтгаз“. Само през 2014-а година тя превози 11,2 милиона пътници, бележейки ръст със 7% спрямо предходната година.

Икономическата криза в Русия засегна доста тежко и компанията „Сургутнефтгаз“, чийто пенсионен фонд притежава повече от 60% от UTair. В края на миналата година редица нейни кредитори предявиха искове за неплатени дългове и за неизпълнение на седем емисии облигации на стойност около 10 млрд. рубли.

Това принуди фирмата да поиска държавни гаранции, за да помогне за преструктуриране на дълга си, който възлиза на около 168 млрд. рубли (около 2,95 млрд. долара), в това число лизингови задължения за въздухоплавателната компания UTair в размер на 85,2 млрд. рубли.

Този въздухоплавателен инцидент става само ден след тежката катастрофа във френските Алпи на самолет Airbus 320 на немската компания Germanwings, при която загинаха всички 150 души на борда.

 
 
Коментарите са изключени за Самолет кацна аварийно в Санкт Петербург