shareit

Полша обвини руски диспечери за катастрофата на президентския Ту-154

| от |

Прокуратурата на Полша повдигна обвинения на двама диспечери от Смоленск по делото за катастрофата на президентския Ту-154М през април 2010 година.

В катастрофата загинаха президентът на Полша Лех Качински, съпругата ми и още 94 официални лица, представители на полския политически и военен елит. Официалнта делегация пътуваше за посещение в Русия по повод чествания в памет на загиналите поляци в трагедията край Катин.

Главната военна прокуратура във Варшава иска да изслуша показанията на диспечерите. Както заяви пред журналисти представителят на прокуратурата полковник Иренеуш Шелонг диспечерите не са издали заповед за изход на второто прелитане. В документите по обвинението е вписано, че на контролната кула на летището в Смоленск цари „хаос“.

Според мнението на военните юристи, на полския екипаж, управлявал самолета по време на катастрофата, се пада също голяма част от отговорността за инцидента.
В нарушение на инструкциите пилотите са снижили по-ниско от допустимото при наличието на гъста мъгла.

До този момент Варшава нееднократно искаше от Москва да й предаде останките от самолета.

През 2011 година Междуведомствената комисия, създадена в Русия по разследване на катастрофата, публикува окончателните резултати от разследването, според които непосредствената причина за катастрофата е решението на екипажа да не използва резервния план за кацане. В доклада се посочват и системни причини – недостатъчни сигурност на полета и подготовка на екипажа.

В последствие комисията публикува и допълнителни резултати от проверката си, в които се говореше за натиск над екипажа от страна на намиращия се на борда главнокомандващ на военновъздушните сили на Полша генерал Анждей Бласик. Полската прокуратура не се съгласи обаче с тези изводи на комисията

Някои полски политици нееднократно са изказвали съмнения в истинността на руската версия за катастрофата, както и са правили намеци, че има вероятност катастрофата да е била предизвикана умишлено.

Тези предположения бяха официално отхвърлени както от руските, така и от полските власти. / NewsBG

 
 
Коментарите са изключени за Полша обвини руски диспечери за катастрофата на президентския Ту-154