shareit

Полет „Генерална репетиция“ изплува в разследването на катастрофата на Germanwings

| от |

Френското бюро за разследвания и анализи на авиокатастрофи публикува доклад, потвърждаващ вината на втория пилот на германския Airbus 320 на компанията Germanwings, който се разби в Алпите през март със 150 души на борда.

27-годишният Андреас Лубиц е „репетирал“ фаталните маневри за спускането на самолета по време на предишния полет.

При анализа на черните кутии на самолета, който се разби по време на полета Барселона – Дюселдорф, експертите са прослушали и записите от сутрешния полет на отиване към Барселона.

В зоната над Пиринеите вторият пилот Андреас Лубиц, чиито психически отклонения станаха известни, е предприел съвсем неоснователни маневри за снижаване на самолета при краткото отсъствие на командира на борда – точно както във фаталния сценарий на връщане.

Дали тези маневри са били „репетиция“ или направо неуспешен опит за катастрофа, се пита днес вестник „Монд“.

Докладът потвърждава, че вторият пилот е заключил кабината отвътре и не е отговарял на командира, направлявайки съзнателно самолета към планинския склон. По-нататък разследването ще се насочи към въпросите за контрола на психическото състояние на екипажите и нормите за сигурност в пилотските кабини.

Авиомедицинският център на „Луфтханза“ два пъти е отказвал на Лубиц разрешение за полети през април 2009 заради депресия, заявиха френските следователи. В издаденото през юли 2009 г. разрешително е вписано ограничение, изискващо редовни медицински прегледи.

 
 
Коментарите са изключени за Полет „Генерална репетиция“ изплува в разследването на катастрофата на Germanwings