shareit

Най-големият летателен апарат в света получава комерсиална версия

| от chronicle.bg |

Най-големият летателен апарат в света, Airlander 10, е пенсиониран след 6 тестови полета, а създателите му се ориентират към направата на нов апарат, пригоден за редовни обществени полети. Той се очаква в началото на 2020 година.

Сегашният луксозен вариант е творение на английската фирма Hybrid Air Vehicles. Той е висок 90 метра и често е наричат „летящото дупе“ заради формата си. Кабината му е дълга 45 метра и разполага с луксозни седалки и спални, както и със стъклен под.

1_1_720x385

„Пътниците могат да се наслаждават на коктейла си, докато съзерцават гледката от хоризонт до хоризонт“, каза говорител на компанията.

180803142402-airlander-10-interior---hybrid-air-vehicles-design-q-412-original-full-169

Airlander 10 беше официално представен на Авиошоуто във Фарнбъроу, Великобритания, през юли след много затруднения в процеса на конструирането му – включително и аварийно приземяване при втория полет. Апаратът може да издигне 19-те си пътника (максимум) на височина от 6100 метра (максимум) за 3-дневен полет.

Hybrid Air Vehicles вече има разрешение за създаване на модел, които ще може да се ползва за редовни пътнически полети. От компанията казват, че новият летателен апарат „цели да има по-малко вредни емисии. Той ще бъде с размери подобни на Airlander 10“, но конкретни цифри още няма.

 
 
Коментарите са изключени за Най-големият летателен апарат в света получава комерсиална версия